Dostupni linkovi

Raste broj milijardera


Broj milijardera veći je za 19 posto u odnosu na 2006. Danas ih je točno 946, a ukupno bogatstvo im iznosi oko 3 i pol tisuće milijardi dolara. Prosječni milijarder ima 62 godine, no ukoliko je iz Rusije onda je i mlađi. Ima 46 godina. Na listi milijardera su predstavnici 53 nacije. Među njima su 83 žene. Deset su same stvorile vlastito bogatstvo. Amerikanci su i dalje vodeći na top listi bogataša, slijede Njemci, ali ih sustižu Rusi. U Aziji su Indijci preuzeli vodstvo pred japanskim dolarskim milijarderima

Nikada u povijesti nije zabilježena takav rast bogatstava, ističe Steve Forbes, izvršni direktor časopisa koji više od deceniju radi top listu svjetskih bogataša.

Prvi i najbogatiji čovjek svijeta i dalje je osnivač i vlasnik "Microsofta" Bill Gates sa 56 milijardi dolara. Slijedi kao i prošle godine Waren Buffet sa samo 4 milijarde manje, dok je meksički telekomunikacijski tajkun Carlos Slim i dalje treći. Novopridošli u klub su Howard Schultz, osnivač "Starbucksa", američkog lanca kave, te bivši prvi čovjek kompanije "Walt Disney" Michael Eisner.

Svoj debi ove je godina imala i jedna kineskinja. Yan Cheung, prva žena, bogatašica, iz komunističke Kine. Uspjela je zauzeti 390. mjesto sa gotovo 2 i pol milijarde dolara. Bogatstvo je stekla recikliranjem papira.

Kako na Forbesovu listu dolaze ili oni koji su bogatstvo sami stekli ili su ga naslijedili, javnost se pita u koju kategoriju spadaju 53 ruska milijardera. Analitičarka Luisa Kroll tvrdi da oni ne spadaju ni u jednu od uobičajene dvije kategorije, osim što imaju mnogo, mnogo novca:

"Tu je 19 novih lica, ali i jedan povratnik, Boris Berezovsky. Ruski milijarderi su u prosjeku 16 godina mlađi od prosječnog svjetskog milijardera. Nitko od njih tehnički novac nije naslijedio, ali kako je do njega došao, e to je već malo teže otkriti."

Najbogatiji ruski milijaredri su uglavnom naftaši, ili se bave distribucijom prirodnog plina, no neki su milijarde stekli u bankarstvu, industriji kocke, trgovini.

Boris Berezovsky, koji danas živi u egzilu u Londonu, prvi je Rus ikada uvršten na listu milijardera, a ove godine se nakon nekoliko godina izostanka, ponovo vratio među najbogatije. Bivši Jelcionov oligarh je u Putinovoj nemilosti, a bogatstvo je stekao u naftnoj, aluminijskoj, te auto indistriji, a poznat je i kao medijski magnat. Najbogatiji je četrdesetogodišnji Roman Abramovitz, koji ima nešto manje do 19 milijardi dolara.

Steve Forbes ističe da je na listi najbogatijih ljudi svijeta zapravo i naprimjetniji porast broja ruskih milijardera:

"Njemačka je druga sa 55 milijardera. Dva manje imaju Rusi. No, iako su iza Njemaca, ukupno bogatstvo ruskih milijardera je daleko veće od onog kojega imaju njemački bogataši."

Iako se do broja ruskih milijardera danas relativno lako dolazi, gotovo je nemoguće utvrditi i porijeklo njihovoga bogatstva. Ponekad to može biti vrlo opasno. Godine 2004. urednik ruskog izdanja časopisa "Forbes" Paul Hklebnikov ubijen je u Moskvi, a smatra se da se radilo o naručenoj likvidaciji zbog Hklebnikova istraživanja o najbogatijim ljudima u zemlji.

Zanimljivo je da su se ove godine na listi prvi put našli, sa po jednim dolarskim milijarderom – Srbija, Cipar, Rumunjska i Oman.
XS
SM
MD
LG