Dostupni linkovi

Ljubinac osuđen na deset godina zatvora


Radisava Ljubinca Sud BiH proglasio je krivim po tri tačke optužnice koja ga je teretila za zločin protiv čovječnosti na području općine Rogatica u periodu od maja do novembra 1992. godine. Sud ga je za to osudio na deset godina zatvora. Po preostale tri tačke optužnice oslobođen je krivice. Kako je Sud utvrdio, Ljubinac je sudjelovao u progonu bošnjačkog stanovništva na političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi u okviru sistematskog napada vojske i policije tzv. srpske republike BiH.

Okrivljeni je zadržan u pritvoru, a u izdržavanje kazne, kada postane pravosnažna, uračunaće se i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 20. decembra 2005. godine. Današnja presuda je napravosnažna, što znači da optužba i odbrana imaju pravo žalbe ukoliko ne budu zadovoljni presudom.

U Tužilaštvu BiH, koje je za Ljubinca tražilo kaznu zatvora veću od 20 godina, nisu zadovoljni odlukom Suda, kaže za Radio Slobodna Evropa portparol Boris Grubešić:

«Tužiteljstvo BiH nije zadovoljno oslobađajućim dijelom presude. Kada zaprimi pisani otpravak presude, koji će Sud dostaviti stranama u postupku u zakonskom roku, Tužiteljstvo BiH će temeljito proučiti pisani otpravak presude i odlučiti se o ulaganju žalbe u ovom predmetu.»

Podsjetimo: Radisava Ljubinca uhapsili su 17. decembra 2005. godine pripadnici Državne granične službe BiH u Zvorniku. Nakon hapšenja prebačen je u Kazneno - popravni zavod Sarajevo. U toku dokaznog postupka koji je protiv njega vođen pred Sudom BiH saslušano je oko 40 svjedoka, uključujući i optuženog Ljubinca koji je negirao sve navode optužnice.
XS
SM
MD
LG