Dostupni linkovi

Podeljene reakcije i oko izmenjenog predloga


Slobodan KOSTIC, Gëzim BAXHAKU

Dok Srpska radikalna stranka obećava da će izvesti novi 5. oktobar ako Kosovo dobije nezavisnost, članovi srpskog pregovaračkog tima tvrde da je njih Ahtisarijev predlog izgubio svaki značaj. Nakon što su videli da u planu međunarodnog posrednika nije uneto ništa od onoga na čemu su insistirali tokom poslednjoj rundi pregovora, pregovaračima je preostalo da sa tim upoznaju predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Košunicu, i porazgovaraju o svemu sa predstavnicima parlamentarnih stranka. No već je sada jasno da je i dopunjeni dokument neprihvatljiv za zvanični Beograd, što potvrđuje i savetnik premijera Koštunice Slobodan Samaradžić:

«Ahtisarijev predlog za nas je krajnje nebitan. Tu ima nekih malih, zaista nebitnih izmena, ali on je napravio dokument koji Kosovu daje nezavisnost. Njega bi trebalo temeljno promeniti. On je zapravo ostvario svoj naum s obzirom da je još ranije pokazao da ne želi da se dođe do uravnoteženog i kompromisnog predloga.»

Budući da Srbija nema nikakvog načina da spreči međunarodnog posrednika da uputi svoj predlog o statusu Kosova Savetu bezbednosti, sve nade Beograda polažu se u Rusiju, čiji su predstavnici do sada ponavljali da neće podržati nijedno rešenje na koje ne pristane i srpska strana. U međuvremnu sve su glasniji oni koji prete opštenarodnim ustankom ukoliko dođe do odvajanja Kosova, mada član pregovaračkog tima Marko Jakšić smatra da tek da će tek uslediti pravi pregovori:

«Mi nismo ni imali prave pregovore s obzirom da je jednoj strani na samoj početku obećano da će da dobije nezavisnu državu. Mislim da Ahtisarijev plan neće proći u Savetu bezbednosti bez obzira na želje njegovog autora, i da će nakon toga doći do ponovnih pregovora uz neutralne posrednike, koji neće biti opterećeni kao ovi koji su do sada vodili razgovore između Prištine i Beograda.»

Namera da se nastave pregovori o Kosovu i nakon što Marti Ahtisari dostavi svoj finalni predlog Savetu bezbednosti, u ovom je trenutku glavni strateški interes srpskog pregovaračkog tima. Nema sumnje da će narednih nedelja uslediti intenzivni kontakti Beograda i Prištine sa predstavnicima takozvanih velikih sila, ali analitičar kosovskih zbivanja Dušan Janjić primećuje da Srbija nema veliki manevarski prostor:

«Sigurno bi bilo jako korisno da se vode razgovori sa svim članica Saveta bezbednosti. Da li će biti prostora za te razgovore, zavisi pre svega od toga kako će se beogradska strana ponašati tokom susreta koji će se održati 10. marta u Beču. Ukoliko ona samo odbaci Ahtisarijev papir, onda gotovo i da nema prostora za te razgovore. Ako Beograd izađe sa nekim novim predlogom, a to ne može biti ideja o srpskom entitetu na Kosovu ili nečem sličnom, otvara se mogućnost da preko nekih članica Saveta bezbednosti bude podržan nastup Beograda na sednici SB na kojoj će biti doneta odluka o budućem statusu Kosova.»

* * * * *

Predstavnici Kosova ocenjuju da je predlog Marti Ahtisarija dobar da je to kompromis koji nije imao u vidu interese samo jedne strane i da su dobro pripremljeni za sastanak u subotu u Beču. Predstavnici kosovskih Srba sa druge strane smatraju da nisu iznenađeni stavovima obeju strane u vezi sa novim predlogom Ahtisarija i da je beogradska strana napravila grešku kada je napustila razgovore o pravima zajednica. Sve će to, prema njima, ispaštati ovdasnji Srbi.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je da je delegacija Kosova spremna sa sastanak na najvišem nivou u subotu 10. marta i ponovio da promene u paketu Ahtisarija ne menjaju suštinu dokumenta predstavljenog 2. februara. On je rekao da su promene koje su izvršene pozitivne:

“U principu su delovi paketa koji ne menjaju suštinu. Ja mislim da nema suštinskih promena. Ima čak nekih formulacija koje su izuzetno dobro precizirane. Mislim da su u njemu uključeni stavovi predsednika Ahtisarija i naši predlozi.”

Sejdiu je rekao da će kosovska delegacija predstaviti sve argumente za stvaranje nezavisne i suverene države Kosovo. Sejdiu je visoko ocenio posao koji je tokom ovog procesa radio predsednik Ahtisari.

Član pregovaracke delegacije Kosova Veton Suroi je rekao da treba istaći da se radio o veoma napornom i komplikovanom pregovaračkom procesu i da predlog Ahtisarija nije poštovao samo volju jedne strane:

“To je proces kompromisa u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom koji nameravamo da nastavimo i nakon zaokruživanja paketa za rešenje statusa”.

Istovremeno, jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić ističe da ga nisu iznenadile ocene iznete od predstavnika Prištine i Beograda. On smatra da je delegacija Beograda napravila grešku kada je napustila razgovore o pravima zajednica:

“Smatram da Beograd nije na adekvatan način predstavio svoje interese i da je najveća greška bila u tome što su srpski predstavnici iz beogradskog tima, kada se razgovaralo o pravima i interesima zajednica, napustili sastanak. Trebalo je ostati.”

Nojkić smatra da ce ipak najveći gubitnici biti kosovski Srbi:

“Najveći gubitnici u svemu tome biće verovatno Srbi na ovim prostorima.”

Šef UNMIK-a Joakim Riker rekao je nakon današnjeg sastanka sa pregovaračkom ekipom Kosova da će, posle sastanka u Beču, proces statausa preći u nadležnost Saveta bezbednosti UN koji će doneti konačnu odluku o statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG