Dostupni linkovi

Očajnički potez mladog Bjelopoljca


Podgorički „Dan“ danas je objavio ispovijest Mašana Bojića iz Bijelog Polja koji već godinama pokušava riješiti stambeno pitanje svoje porodice, majke, oca i dva brata. Naime, porodica Bojić, tvrdi Mašan, godinama živi u naselju Nedakuse u stanu koji obilno prokišnjava kroz ravan krov i prijeti da se obruši na stanare. Bojići godinama pokušavaju dobiti dozvolu za postavljanje krova kako bi sanirali taj problem, ali im to, kako tvrde, ne polazi za rukom zbog podijeljenog vlasništva i činjenice da zgrada ne postoji u opštinskim planovima, već je na njenom mjestu, na prostoru koji pripada Željaznici, ucrtana livada.

U nemogućnosti da riješi taj problem Mašan Bojić je preko novina javno zaprijetio da će se spaliti na gradskom trgu ukoliko se nadležni ozbiljno ne pozabave tim slučajem. Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević za Radio Slobodna Evropa kaže da je, iako ovaj problem nije u opštinskoj ingenenciji, preduzeo sve što je u njegovoj moći, ali napominje da bi se nakon ovako ozbiljne najave samospaljivanja tim slučajem morale pozabaviti sve relevantne državne instutucije:

„Mene je malo isto kao i sve građane Bijelog Polja uzbudila ova izjava Mašana Bojića. Mi kao lokalna vlast putem razgovora sa njim i sa njegovom porodicom znamo odlično taj problem, znamo da je zemljište vlasništvo Željeznice, da su prvi sprat poštanski stanovi, a da su stanovi na spratu gdje oni stanuju otkupljeni i da su to privatno vlasništvo. Mi kao lokalna vlast smo se dogovorili sa ljudima iz Željeznice koji su spremni da izađu u susret i da zemljište ustupe na korištenje stanarima zgrade. Na taj način bi se konačno riješio problem vlasnika i zemljišta i vlasnika zgrade i stvorile bi se pretpostavke da se u gornjem dijelu napravi još jedan sprat i potkrovlje. Ovaj njegov zahtjev je sigurno izazvan svim onim jer se porodica nalazi u jednoj teškoj situaciji, da živi u teškim uslovima dolje, da je majka operisana, otac i on žive u jednim izuzetno vlažnim prostorijama. Tako da se ja nadam da do ovoga neće doći, a logično je da bi i ostale institucije i Centar za socijalni rad i ostale institucije koje se bave ljudima trebale da porazgovaraju sa Mašanom i sa njegovom porodicom i da pokušaju da nađu i za njega i za njegovu porodicu najbolje rješenje.“

Odgovarajući na pitanje da li se novinski tekst u kome Mašan Bojić najavljuje samospaljivanje na gradskom trgu može doživjeti i kao podstrek tom drastičnom i očajnom činu, novinar „Dana“ Milovan Novović, koji je objavio priču o porodici Bojić, za Radio Slobodna Evropa kaže da to nije bio cilj njegove priče i da je krajnje vrijeme da se neko pozabavi tim problemom:

„Oni samo žele da se to upiše. Oni ne traže pomoć da se zida, da se nazida na taj ravni krov. Oni će pozajmit pare, kažu, i kredit podići samo da mogu da legalno to prave, da postave krov na toj zgradi. I mislim da je legitiman ovaj njegov način što je izabrao da se to preko novina to pokuša to da riješi, da skrene pažnju na to i ne mislim da sam ja bilo čime pospješio njegovo samospaljivanje do kojeg se iskreno nadam neće doći i da će oni koji budu pročitali ovo, a to je cilj tog teksta koji sam ja napisao, da će se dozvati u pomoć i konačno riješiti ovaj problem koji ima ova porodica Bojić u Bijelom Polju.“
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG