Dostupni linkovi

HAG


Bivši komandant UNPROFOR-a Rupert Smith posvjedočio je danas pred Haškim tribunalom da je granata, koja je u ljeto 1995. na sarajevskoj pijaci "Markale" usmrtila 43, a ranila 90 ljudi, bila "ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske . Britanski general je to izjavio kao svjedok optužbe na suđenju tadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomiru Miloševiću, optuženom za artiljerijske i snajperske napade na civile u Sarajevu 1994-95.
Smit je precizirao da je u dvije istrage vojnih posmatrača UN i Unprofora "bilo nekih neslaganja o pravcu iz kojeg je granata doletjela", ali da su obje utvrdile da projektil nije bio ispaljen s položaja Armije BiH. Jedinstvena ocjena je bila da je za napad kriva Vojska bosanskih Srba.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG