Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je Priština zadovoljna novom verzijom plana izaslanika UN Marttija Ahtisaarija, jer prve analize pokazuju da u njemu nema značajnijih promjena koje mogu utjecati na suštinu prijedloga.
Šef UNMIK-a Joackim Rucker je rekao da je prijedlog Ahtisaarija dobra osnova za budućnost Kosova.

BEOGRAD
Koordinator pregovaračkog tima Srbije Slobodan Samardžić rekao je večeras da Martti Ahtisaari nije usvojio nijedan amandman srpske strane koji onemogućava nezavisnost Kosova i da je zbog toga za Beograd njegov prijedlog o statusu pokrajine "beznačajan".
Glasnogovornik Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović ocijenio je da je novi Ahttisarijev prijedlog "još gori od prethodnog". On je kazao da se on "u potpunosti poklapa sa stavovima albanskih separatista".

PRIŠTINA
Pomoćnik američke državne tajnice za evropska i euroazijska pitanja Daniel Fried ocjenio je danas u Prištini da je prijedlog izaslanika UN Marttija Ahtisaarija za status Kosova "izbalansiran" i da SAD podržavaju pregovore.
"Ahtisaarijev prijedlog još nije završen, ali je za sada jasno da je izbalansiran paket. Ne daje sve jednoj, već objema stranama daje po nešto", rekao je Fried u susretu s novinarima u Prištini.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG