Dostupni linkovi

HAG


Bivši komandant Unprofora Rupert Smith posvjedočio je danas pred Haškim tribunalom da je granata, koja je u ljeto 1995. na sarajevskoj pijaci "Markale" usmrtila 43, a ranila 90 ljudi, bila "ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske . Britanski general je to izjavio kao svjedok optužbe na suđenju tadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomiru Miloševiću, optuženom za artiljerijske i snajperske napade na civile u Sarajevu 1994-95.
Smit je precizirao da je u dvije istrage vojnih posmatrača UN i Unprofora "bilo nekih neslaganja o pravcu iz kojeg je granata doletjela", ali da su obje utvrdile da projektil nije bio ispaljen s položaja Armije BiH. Jedinstvena ocjena je bila da je za napad kriva Vojska bosanskih Srba
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG