Dostupni linkovi

Negativan image Izraela, Irana i SAD-a


Ispitivanje rađeno za svjetski servis British Broadcasting Corporation, popularni BBC, obuhvatilo je više od 28.000 ljudi, koji su trebali rangirati 12 zemalja po tome imaju li pozitivan ili negativan utjecaj u svijetu. Ocjenjivane su - Velika Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Indija, Iran, Izrael, Japan, Sjeverna Koreja, Rusija, SAD i Venezuela.
Najviše ljudi, 56, odnsno 54 posto, vjeruje da Izrael i Iran imaju najnegativniji utjecaj u svijetu. U stopu ih slijede Sjedinjene države i Sjeverna Koreja.

Prije objavljivanja rezultata mnogi pretpostavljali da će SAD biti na vrhu negativne top liste, ali je Izrael preuzeo vodstvo. Toj je zemlji samo 17 posto ispitanih dalo pozitivnu ocjenu, što je čak gore i od Irana. Takav odijum Izrael je izazvao stalnim izbjegavanjem poštivanja obaveza koje vrijede za sve ostale razvjene zemlje, te prošlogodišnji neopravdanim ratom s Libanonom. Loš plasman Irana i Sjeverne Koreje izazvan je nesuglasjem oko nuklearnog programa tih zemalja.
Sjedinjenim državama, nekad najpopularnijoj zemlji svijeta u ovogodišnjoj anketi polovina ispitanika je dala negativnu ocjenu, dok trećima ipak misli da Amerika ima pozitivan utjecaj na svjetske tokove. Ovakav pad popularnosti zvanični Washington može zahvaliti prije svega Bushu junioru i njegovom ratu u Iraku.

Kanada je ocijenjena najpozitivnijom. 54 posto ispitanih smatra da kanadski dužnosnici imaju pozitivan utjecaj u svijetu. Svega 14 posto ih ocjenjuje negativno. Po dobroj slici koju šalju svijetu, na drugom i trećem mestu su Japan i Francuska.
Dobro je prošla i EU – 53 posto smatra njen utjecaj pozitivnim, 19 posto negativnim. "Izgleda da ljudi širom svijeta negativno gledaju na zemlje koje se ističu u potrazi za vojnom nadmoći", kazao je Staphen Kall, direktor programa Međunarodne politike na Univerzitetu Maryland, koji je obavio istraživanje.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG