Dostupni linkovi

Godišnje zasjedanje Narodne skupštine Kine


Najbrojniji parlament na svijetu počeo je svoj rad. Značajka mu je da se sastaje jednom godišnje, te da nikada nije odbacio neki vladin zakon ili predloženi budžet. Strani mediji sarkastično primjećuju da je to pravi primjer demokracije kineskog tipa – skup je više za pokazivanje, a manje za odlučivanje. Naime, za prave odluke se čeka jesen i zasjedanje Komunističke partije Kine. No, da najmnogoljudnija zemlja na svijetu nastavlja svoj nevjerojatni ekonomski razvoj, pokazale su uvodne riječ premijera Wen Jibao koji je ipak upozorio da prekomjerni rast treba biti pod kontrolom. Kinezi govore o rastu od 8 posto, dok stručnjaci Svjetske banke čak tvrde da se radi o rastu većem od 9,5 posto godišnje.

"Vlada je usvojila niz makroekonomskih mjera koji bi trebale zaustaviti prevelike investicije, neograničena novčarska i kreditna kretanja i ozbljan trgovinski debalans", upozorio je Wen Jibao. Dodao je da će se ubuduće više računa voditi o učinkovitosti, štednji energije, i zaštiti čovjekovog okoliša, ali i poticanju mjera koje bi trebale razviti i kinesko selo, gdje živi više od 800 milijuna ljudi.

No, uza sve reformske riječi koje je premijer Wen Jibao izgovorio na samom početku zasjedanja Narodne skupštine, britanski "Gardian" podsjeća da će delegati najvjerojatnije već idućega tjedna razmatrati prilagodbu takozavnog "sustava preodgoja kroz rad", koji Kini postoji od 1957. i kojeg su vlasti primjenjivale, najčešće, protiv disidenata ili vjerskih aktivista, zatvarajući ih u radne logore na rok od jedne do četiri godine, sve dok ih ne "preodgoje". Zato su mnogi suzdražani u ocjenama da se Kina postupno demokratizira i da bi čak mogla postati skandinavski tip socijalne demokracije.
XS
SM
MD
LG