Dostupni linkovi

Demonstracije protekle bez incidenata


Lomljenjem jedne staklene kutije, na kojoj je pisalo ‘Ahtisarijev paket’, aktivisti pokreta “Samoopredeljenje” su simbolično pokazali da se protive predlogu za rešenje statusa Kosova, izaslanika UN.

Pristalice Pokreta kažu da “Ahtisarijev predlog ispunjava zahteve Srbije prema Kosovu”. Glauk Konjufca:

“Danas simbolično uništavamo Ahtisarijev paket, a ubuduće ćemo to stvarno uraditi, pošto je to paket koji ne sadrži elemente države.”

Više od dve hiljade ljudi protestovalo je ispred sedišta međunarodne administracije i institucija Kosova, uzvikujući parole protiv UNMIK-a i Pregovaračkog tima, čije su članove nazvali izdajicama ideala naroda Kosova. Oni su takođe tražili da se iz zatvora pusti lider “Samoopredeljenja” Aljbin Kurti.

Do manjih tenzija je došlo ispred zgrade UNMIK-a, gde su pripadnici policije blokirali put. Nakon zahteva demonstranata put je otvoren i protest je mirno zavšen.

Ispred sedišta UNMIKa, Vlade i Skupštine Kosova bile su prisutne snage Kosovske policijske službe.

Na prethodnom protestu Pokreta, 10. februara, dvojica demonstranata poginula su u sukobu sa policijom, dok ih je oko 80 povređeno.

Premijer Kosova Agim Čeku je uoči protesta poručio da se budućnost ne gradi nasiljem. Šefica kancelarije SAD u Prištini Tina Kaidanou izjavila je da je pokret “Samopredeljenje” neprijatelj budućnosti Kosova.

Protest je počeo u 14.00 sati a demonstranti su se razišli oko 16.00 časova. Glavna ulica je tokom protesta bila zatvorena za saobraćaj. Ocenjeno je da je protest prošao u miru.
XS
SM
MD
LG