Dostupni linkovi

VASINGTON


Americcki drzzavni podsekretar Nikolas Berns (Nicholas Burns) istakao je u govoru pred Atlantskim savetom SAD-a, koji je objavljen u cetvrtak vecce, da u 2007. preostaje da se resse preostala sporna pitanja na Balkanu, jedinom delu starog kontinenta koji još nije iskusio dobrobiti vizije ujedinjene, mirne i stabilne Evrope. On je istakao da SAD pozdrzzavaju plan Martija Ahtisarija za resenje finalnog statusa Kosova.
Istovremeno, SAD i EU cce, po njegovim recima, pokušati da utissaju "snage iredentizma i nasilja" koje su deo strukture političkog života na Balkanu. "Još ima nekih Srba koji veruju da treba ujediniti - Srbe u Srbiji, Kosovu i u BiH - a toj vrsti iredentističkih snaga, koje su bile tako razorne pre 10, 15 godina kod raspada Jugoslavije, ne može se dopustiti da se vrate i budu politička snaga na Balkanu", poručio je Burns. Mirovni sporazum iz Dejtona, po njegovom misljenju, bio je jedinstveni kreativni instrument da se zaustavi rat u BiH u jesen 1995. No, gotovo 12 godina kasnije on ne mozze biti način na koji će se ljudi u BiH organizovati za idućih 10 godina.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG