Dostupni linkovi

Ko čuva Mesića od gnjeva Podgoričana?


Osim oštrih kritika zbog proglašenje predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića za prvog počasnog građanina Podgorice predstavnici opozicionih prosrpskih stranaka u Skupštini opštine u četvrtak su obavezno postavljali i sljedeće pitanje. Jovo Pejović, Socijalistička narodna partija:

„Ovdje ne stoji gdje će, da li će to biti u Cavtatu, da li će to biti u Podgorici, pa me interesuje da mi se konkretno odgovori gdje će to biti uručeno, da li ovdje ili u Hrvatskoj“?

Potom su tokom rasprave stizali i prijedlozi sljedećeg tipa. Miodrag Bešović, Demokratska srpska stranka:

„I još jedan predlog da, ukoliko danas usvojite da Stjepan Mesić bude počasni građanin Podgorice, mu to priznanje uručite u „Lori“.

Milan Knežević, Socijalistička narodna partija:

„Ja se nadam, gradonačelniče, da nećete lišiti i Podgoricu i građane Podgorice tog veličanstvenog čina i da će gospodin Mesić biti prisutan ovdje i da ćete svi zajedno ustati na „Lijepa naša domovino“ i da će to zaista obilježiti na pravi način, a ne da po gospodinu Vujanoviću, kao da je poštar, šaljete povelje, pršutu i rakiju gospodinu Mesiću u Zagrebu.Neka to bude na ovoj sjednici“.

Na kraju sjednice kojom je odbornička većina koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija izglasale da Stjepan Mesić bude prvi nosilac Povelje počasnog građanina Podgorice, usvojen je prijedlog koji je gradonačelnik Miomir Mugoša obrazložio na početku:

„To je stvar dogovora, obzirom na velike međudržavne obaveze koje imaju državnici, pa ćemo se dogovoriti“.

Međutum, ovom odlukom prekršen je Statut opštine Podgorica, tvrde opozicioni odbornici. Neven Gošović, Socijalistička narodna partija:

„Proglašenje počasnim građaninom je najveće javno priznanje glavnog grada Crne Gore. Zato je Statutom glavnog grada izričito i propisano da se Povelja počasnom građaninu uručuje na svečan način, na posebnoj sjednici Skupštine“.

Šef Odborničkog kluba Srpske liste Zdravko Tošković:

„Gradonačelnik Mugoša je juče pored sramnog proglašenje Stjepana Mesića za počasnog građanina Podgorice prekršio i Statut glavnog grada, izglasavši zaključak da se Mesiću priznanje može dodijeliti van Podgorice. Jedini logični razlog zašto je Mugoša to uradio jeste da bi Mesića sačuvao od gnjeva Podgoričana“.

I Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije takođe tvrdi da je razlog zbog kojeg Mesiću nagrada najvjerovatnije neće biti uručena u Podgorici sljedeći:

„Donošenje te odluke nema za pretpostavku volju većine građana Podgorice. Svakako je i na gospodinu Mesiću da sam odluči što bi za njega značilo sa aspekta tog javnog priznanja da mu ono ne bude dodijeljeno u gradu koji ga dodjeljuje“.

Ne želeći da komentariše kritike opozicije, jer ih smatraju neutemeljenim, šef Kabineta gradonačelnika Podgorice Damir Davidović nam je povodom uručenja nagrade predsjedniku Mesiću, rekao da će se gradonačelnik Mugoša danas susresti sa hrvatskim ambasadorom u Crnoj Gori Petrom Turčinovićem:

„Gdje će mu predati pismo za gospodina Mesića kojim ga i zvanično obaviještava da je Skupština glavnog grada usvojila odluku da on bude izabran za počasnog građanina Podgorice. Ubrzo nakon toga ćemo se dogovoriti o mjestu i terminu uručenja ove počasne titule u skladu sa odlukom i zaključkom Skupštine glavnog grada sa jučerašnje sjednice“.

Podsjetimo da, iako vlast u obrazloženju nagrade Mesiću navodi i zasluge o razvoju demokratskog društva, afirmaciju dobrih međudržavnih odnosa i položaja i ugleda glavnog grada Crne Gore u Hrvatskoj, opozicija na drugoj strani taj potez doživljava kao licemjeran pokušaj amnestiranja vladajuće Demokratske partije socijalista od učešća u ratnim pohodima devedesetih. Nagrada Opštine Podgorica hrvatskom predsjedniku dolazi u trenutku kada je otvoreno pitanje tužbe Hrvatske protiv Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, predstojećim potencijalnim pregovorima o naplati ratne štete Hrvatskoj i pred predstojeće razgovore o konačnom razgraničenju između Crne Gore i Hrvatske na području Prevlake.
XS
SM
MD
LG