Dostupni linkovi

Humanitarni meč u Sarajevu


Osmi igrač svijeta Ivan Ljubičić, rođeni Banjalučanin, nakon 16 godina ponovo je u Sarajevu. Pred sarajevskom publikom igrao je 1991. godine još kao junior. Obećanje da će dati svoj doprinos za djecu oboljelu od raka nije htio prekršiti, bez obzira što je propustio turnir vrijedan milijun i pol eura u Dubaiu:

«Uzbuđen sam zbog samog dolaska u ovaj grad, a i zbog čina zbog kojeg smo tu. Hvala Goranu što me se sjetio na vrijeme, ne prekasno. Svakako kod tenisa najbitnije je da ljudi uživaju i da oni kojima je najpotrebnije dobiju stvari koje su im najpotrebnije.»

Pobjednik Vimbldona iz 2001.godine, Goran Ivanišević, kaže kako je ideja za ovaj meč nastala prošle godine prilikom njegove posjete ATP Čelendžer truniru u Sarajevu. U igri za egzibicijski meč bili su još Mekinro, Muster, Beker i Lakont, kazao je Ivanišević:

«Kad je ponovo to postalo aktualno prije jedno pet, šest miseci, ja kažem idemo probati, zašto ne, pokušati s Ljubom. I eto, sad smo tu. Ispalo je ustvari najbolje - dobili smo igrača koji je uz Federera i Nadara sigurno u zadnje tri godine vodeći igrač na svitu. Sarajevo će uživati u jednom velikom teniskom meču. Biće dobroga tenisa, ali važno je da smo tu i da će ta dica oboljela od raka dobiti što je njima najpotrebnije i to je najvažnije.»

Honorare od 55.000 konvertibilnih maraka oba tenisača odlučili su donirati Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za djecu oboljelu od raka. Tim povodom ova dvojica vrhunskih sportista danas su posjetili Pedijatrijsku kliniku, gdje su se susreli sa oboljelom djecom, generalnim direktorom Kliničkog centra Farisom Gavrankapetanovićem i osobljem Klinike. Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac upriličila je danas prijem za hrvatske tenisače.
XS
SM
MD
LG