Dostupni linkovi

Nova hapšenja u slučaju "Bitići"


Četvorica uhapšenih osumnjičeni su da su pomogli izvršenje ratnog zločina nad braćom Bitići u julu 1999. godine. Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima je i zamenik komandanta Žandarmerije Milenko Arsenijević, a kako javlja naš dopisnik iz Prokuplja Miloš Ivanović, slobode su lišene i neke važne osobe iz tog grada:

Bivši načelnik policije u ovom gradu Mile Vučićević, kao i nadzornik straže u istom zatvoru Marijan Mijatović, saznajemo nezvanično iz izvora policije u Prokuplju.

Uhapšeni u prekjučerašnjoj akciji Specijalnog tužilaštva obavljali su odgovorne dužnosti u policiji i zatvoru u Prokuplju u julu 1999. godine, kada su na administrativnom prelazu Srbije i Kosova, u Merdaru, uhapšena trojica braće Bitići.

Tada je, Iliju, Agronu i Mehmetu Bitićiju, američkim državljanima albanskog porekla i pripadnicima Atlantske brigade OVK, zbog ilegalnog ulaska iz Albanije u SRJ određen jedanaestodnevni pritvor. Prema optužnici, nakon što su braća Bitići, 8. jula 1999. godine, posle odsluženja kazne, napustili prostorije Okružnog suda u Prokuplju, prebačeni su u Nastavni centar MUP-a u Petrovom selu gde su ubijeni. Četvorica uhapšenih policajaca i čuvara, sumnjiče se da su izveli braću Bitići iz zatvora i predali ih nepoznatim licima. Interesantno je da su se nedavno sva četvorica, kako kaže Dragoljub Todorović, pravni zastupnik porodice Bitići, na suđenju u Beogradu pojavila kao svedoci:

„Govorili su vrlo malo, uglavnom su tvrdili da ništa ne znaju. Ali nadam se da će, ipak, progovoriti i da će klupko tog stradanja braće Bitići početi da se odmotava.“

Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u toku je suđenje za ubistvo braće Bitići bivšim policajcima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću. Prema optužnici, oni su učestvovali u sprovođenju Bitićija do policijske baze u Petrovom selu, gde su ih zatvorili. Nakon toga, 9. jula uveče, braća su predata nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije, koji su ih vezali žicom i odveli do obližnje jame za odlaganje smeća, gde su ih ubili pucajući im u potiljak iz vatrenog oružja. Kao naredbodavac ovog zločina označen je Vlastimir Đorđević, visoki funkcioner policije u vreme Slobodana Miloševića. Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, rekao je za naš program da hapšenje četvorice čuvara i policajaca nije poslednje u ovom slučaju:

„Za nas ovaj slučaj još uvek nije gotov. Akcija za potpuno razrešenje slučaja Bitići je i dalje u toku, odvija se i u zemlji i u inostranstvu.“

Ta činjenica bitna je jer se general Vlastimir Đorđević, inače i haški optuženik, krije u inostranstvu. Radi saslušanja u ovom slučaju traži se i Goran Radosavljević, bivši komandant Žandarmerije, ali je i on nedostupan pravosudnim organima i veruje se da je takođe u nekoj dalekoj zemlji. Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika „Vreme“, ipak smatra da će svi odgovorni za slučaj Bitići biti izvedeni pred lice pravde

„General Đorđević je nedostupan i nije, nažalost, jedini koji je nedostupan. Međutim, krivično delo ratno zločina ne zastareva. U svetu su i oni koji su bili u bekstvu i po 50 godina, na kraju privedeni pravdi. Ja se ne bih mnogo uzdao u to da će bilo koja zemlja čoveku koji je optužen za takve stvari, dugo vremena pružati gostoprimstvo.“

Vlastimir Đorđević je označen i kao organizator takozvane asanacije terena na Kosovu, odnosno prebacivanja leševa Albanaca u grobnice u Srbiji. Posmrtni ostaci braće Bitići pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tokom dvogodišnje istrage na slučaju Bitići, srpsko tužilaštvo sarađivalo je sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI), a Vlada Sjedinjenih Američkih Država nekoliko puta je pozvala vlasti u Srbiji da privedu pravdi sve umešane u taj zločin.
XS
SM
MD
LG