Dostupni linkovi

BRUXELLES


Vijeće za provedbu u BH produžilo je mandat Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice do 30. lipnja 2008. godine.
U lipnju prošle godine bilo je odlučeno da OHR ostane do lipnja ove godine, a nakon toga da se njegove zadaće prepuste novom uredu posebnog predstavnika Europske unije , ali bez bonskih ovlasti. Međutim, sada je prevladalo mišljenje da se još nisu stekli uvjeti za zatvaranje Ureda visokogapredstavnika.
Mandat sadašnjem visokom predstavniku Schwarzu-Schillingu istječe 30. lipnja ove godine i on neće tražiti novi mandat. Iz diplomatskih izvora se doznaje da će EU o novom visokom predstavniku odlučivati u svibnju ove godine. Budući da je visoki predstavnik u BiH ujedno i posebni izaslanik EU-a, Bruxellesu je prepušteno da ga imenuje. Za sada su, prema diplomatskom izvorima, u optjecaju imena triju europskih diplomata - Alain Leroy (Francuska), Stefano Sannino (Italija) i Miroslav Lajčak (Slovačka).

SARAJEVO
Asocijacija žrtava genocida u BiH organizirala je danas u Sarajevu miting "Pravda za žrtve genocida u BiH", povodom jučer izrečene presude Međunarodnog suda pravde u Hagu u tužbi BiH protiv SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) za genocid. Prema podacima policije u Sarajevu se okupilo oko pet tisuća ljudi koji su stigli iz cijele Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG