Dostupni linkovi

HAG


Medjunarodni sud pravde, najviša sudska instanca u svetu, doneo je presudu da Srbija nije odgovorna za genocid koji su srpske snage u Bosni počinile u prvoj polovini devedesetih nad Bošnjacima u Srebrenici, ali da je Srbija odgovorna za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.
Sud je utvrdio "da je genocid počinjen delom i zahvaljujući podršci" koju su srpske snage u Bosni i Hercegovini dobijale iz Srbije, ali da ne postoji odgovornost tužene države za delo saučesništva u genocidu budući da je ocenjeno da vlasti Srbije nisu znale da će ta pomoć biti iskorištena za počinjenje genocida.
Sud je utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, da zločini počinjeni van područja Srebrenice ne predstavljaju genocid.
Sud je utvrdio da je Srbija odgovorna za to što nije sprečila odgovorne osobe u Bosni i Hercegovini da počine genocid, odnosno da Srbija nije upotrebila sva sredstva da spreči genocid počinjen u Srebrenici.
Vlastima u Beogradu bilo je jasno da postoji ozbiljna opasnost od masovnog pokolja u Srebrenici, no Srbija "nije pokazala da je preduzela bilo kakvu inicijativu kako bi sprečila ono što se dogodilo ili bilo koju akciju kojom bi sprečila zločine koji su počinjeni", rekla je predsedavajuča Suda sudija Rozalin Higins (Rosalyn Higgins).
Sud je utvrdio i to da Srbija nije učinila sve da u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom odnosno da kazni osobe optužene da su počinile genocid čime je Srbija prekršila konvenciju o genocidu.
Sud je takodje utvrdio da u sporu u kojem je Bosna i Hercegovina 20. marta 1993. tužila nekadašnju SR Jugoslaviju za agresiju i genocid Crna Gora nije strana u sporu jer je tuženu državu nasledila Srbija tako da Crna Gora samo deli odgovornost.
Sud nije dosudio plaćanje bilo kakve ratne odštete navodeći da "finansijska odšteta nije primeren oblik reparacije za propust obaveze spre?avanja genocida", ali je naložio da Srbija pruži Bosni i Hercegovini "simboličnu kompenzaciju".
Ovo je prvi put da je Medjunarodni sud pravde presudjivao o tome da li je neka zemlja odgovorna za genocid počinjen u drugoj.
XS
SM
MD
LG