Dostupni linkovi

Profesori pod istragom, ispiti otkazani


Rektor Univerziteta u Kragujevcu Miloš Đuran kaže da je masovno hapšenje profesora Pravnog fakulteta težak udarac za ceo univerzitet:

„To je nešto vrlo neprijatno za Univerzitet u Kragujevcu i veliki udar za Univerzitet u Kragujevcu. Univerzitet će se povodom toga zvanično oglasiti.“

Zbog sumnje da su posjedovali i primali mito od studenata kako bi im omogućili polaganje ispita, policija je juče privela dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu Svetu Purića, prodekana za finansije Božina Vlaškovića, kao i pomoćnicu ministra prosvete i profesorku rimskog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Emiliju Stanković. Policija je osim njih privela još sedam profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta.

Kabineti uhapšenih profesora i kancelarije Dekanata, Sekretarijata i Službe za studentska pitanja su i dalje zapečaćene, a inspektori u njima nastavljaju istragu. U šturom saopštenju Pravnog fakulteta se potvrđuje hapšenje velikog broja profesora i najavljuje preispitivanje pojedinačne odgovornosti svih učesnika u ovoj aferi. Kragujevački advokat Voja Stanarčić kaže da je istraga još u toku i da pre davanja konačnih ocena treba sačekati zvaničan rezultat istražnih organa:

„Međutim, ono što mi je zasmetalo u celom tom slučaju, to je ta velika medijska kampanja. Stvorena je maltene jedna atmosfera linča. Mislim da to nije dobro, jer se na taj način se vrši pritisak na pravosuđe i onemogućuje se da hladne glave odluči i pravilno presudi.“

Studentska unija Srbije je saopštila da nije iznenađena hapšenjima na Pravnom fakultetu. Sličnog mišljenja su i građani Kragujevca, kao i studenti kragujevačkog Univerziteta:

„U ovom gradu o nekim stvarima i ptice cvrkuću.“

„Imala sam priliku da u nekim situacijama praktično i učestvujem – pozajmljivala sam im novac za te stvari.“

„Imala sam sestričinu koja je bila student Pravnog fakulteta. Dve godine je vukla jedan ispit. Moja sestra naime nije mogla da plati jer joj je muž umro i živeli su od jedne bedne plate.“

„To se u suštini znalo. Da je sreće, ovo će se napraviti i na drugim fakultetima.“
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG