Dostupni linkovi

U toku pregovori sa otmičarima hrvatskih državljana


U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i danas samo šture vijesti kako su pregovori o oslobađanju Renata Garme i Mate Luše, koji su zajedno sa Crnogorcem Nikolom Smolovićem u nedjelju navečer oteti u Port Harcourtu u Nigeriji – započeli. Pomoćnik ministrice Vinko Ljubičić:

«Mogu vam potvrditi da se radi na oslobađanju zatočenih. A zbog sigurnosti zatočenih i u interesu pozitivnog rješenja slučaja, ne mogu govoriti o detaljima.»

Dvadesetdevetogodišnji Renato Garma s otoka Krapnja i pedesetšestogodišnji Mate Luša iz Brodarice pored Šibenika, rade u Nigeriji na poslovima opskrbe naftnih platformi, a došli su prije nepunih mjesec dana posredstvom tvrtke Mariner iz Trogira. Zaposleni su u tvrtki Hydrodive Ltd., kooperantu tvrtke Hyunday Heavy Industries. Garma radi kao brodski strojar, a Luša kao mornar. Na traženje otmičara uspostavljena je sigurna telefonska linija preko koje se pregovara
oko visine i načina isplate otkupnine. O kojem se iznosu radi, nije poznato.

Mate Luša cijeli je radni vijek – četvrt stoljeća – proveo u najvećem hrvatskom brodaru – Croatia-lineu, bivšoj Jugoliniji, sve do stečaja tvrtke. Dapače, tri je mjeseca proveo na zadnjem zaplijenjenom brodu tog brodara u jednoj stranoj luci. Tvrtka je propala i njemu nije preostalo drugo nego potražiti posao u stranim kompanijama i
prihvatiti ono što mu se kao 56-godišnjaku nudi, a to su u prvom redu rizični poslovi, kazala je novinarima njegova supruga Marija:

«Bilo je otmica. Prije dva mjeseca su bili oteti njihovi menadžeri i situacija se razriješila pozitivno. Optimistična sam. Nekako mi srce govori da će se i ovo pozitivno riješiti. Samo to sve utječe na čovjeka, na zdravlje, stres je za familiju…»

Mediji su u Nigeriji pronašli hrvatskog poslovnog čovjeka Dražena Ridijana, koji je kazao kako je naftni biznis i sve vezano uz njega u Nigeriju posljednjih godina privukao čak oko 3.000 hrvatskih državljana. Otmice stranaca su uobičajena pojava, i obično sve dobro završi nakon što kompanije otmičarima plate otkupninu, kaže Ridijan:

«To je normalna procedura. Ali dosta puta dolazi i do lošeg završetka, ubojstava…»

Pomorski inženjer Ivan Roso otet je u Nigeriji pred dvije i po godine, i nakon tri dana i plaćanje otkupnine, pušten. Sada je na novom poslu u Gabonu, a o dramatičnim danima strahovanja za otetog inženjera govori njegov brat Ante:

«Slučaj mog brata je dobro završio. Ja bih htio ohrabriti roditelje, supruge i djecu. Mislim da će naftne kompanije stati iza njih i platiti cjelokupni iznos koji otmičari traže, i da im se neće ništa desiti.»
XS
SM
MD
LG