Dostupni linkovi

Najveći rasadnik bakterija


Telefon na vašem stolu u uredu na prvom je mjestu top liste kontaminiranih stvari u vašem uredu. Tako barem tvrdi mikrobiolog Charles Gerba s Univerziteta u američkoj saveznoj državi Arizona. Ovaj je naučnik upravo završio svoju studiju – "Gljivice na radnom mjestu", za koju su istraživanja rađena u više američkih gradova.

Prema dr Gerba, vaš radni stol ima 400 puta veću koncentraciju bakterija nego WC daska. A Gerba bi to morao znati, jer je prije nego se počeo baviti uredima, više godina istraživao toalete. Na samom početku svoje karijere bavio se bolestima koje se mogu dobiti upravo na mokrim čvorovima. Profesor s Univerziteta u Arizoni pojašnjava da je dio problema činjenica da osobe zadužene za čišćenje radnih prostorija ne smiju dirati elektroničke aparate, u koje spada i telefon. Tako se, potpuno neuznemiravane, bakterije množe na slušalicama, tastaturi kompjutera, mišu ili podlozi za miša. Primjera radi, kaže dr Gerba, u sezoni gripe, ustanovljeno je da je više nego četvrtina uredskog namješataja i opreme bila zaražena virusom gripa.

Interesantno je takođe da je za ženskim stolovima, koji djeluju mnogo urednije od onih za kojima sjede muškarci, pronađeno sedam puta više bakterija. Razlog je što žene u svojim stolovima imaju mnogo više hrane od muškaraca, a i više su u doticaju s djecom koja su zapravo pravi rasadnik bakterija.

Radni se stolovi ne razlikuju samo na spolnom, nego i na prefesionalnom nivou. Učitelji su prvi na top listi onih čiji su radni stolovi rasadnici bakterija, što nije iznenađujuće s obzirom da imaju posla s djecom. No, računovođe, bankari i radio voditelji spadaju u red onih na čijim se stolovima baš ne bi mogao praviti picnic. Prema istraživanju dr Gerbe, najčišće stolove imaju advokati, i to muškarci.
XS
SM
MD
LG