Dostupni linkovi

Zemlja gdje djeca mogu biti djeca


U Nizozemskoj su droga i prostitucija legalne stvari, Amsterdam je sinonim grada u kojem se trava može slobodno kupiti i zapaliti na svakom mjestu na kojem to poželiš. I baš tamo, u zemlji sira, vjetrenjača, klompi i hiljade tulipana, rastu najzadovoljnija djeca. Tridesetčetvorogodišnji Rutger Houdenhoven, koji je do desete godine živio u SAD, a potom se vratio u domovinu, misli da zna odgovor:

„U SAD vam je neophodno od malena graditi osobnost i to skoro onu odraslu, biti na neki način star-mali. Kad sam se vratio u Nizozemsku shvatio sam da mogu i dalje biti djetinjast. Ovdje nema žurbe za odrastanjem.“

Drugim riječima, u Nizozemskoj je djeci dozvoljeno da budu djeca.

Istraživači UNICEF-a tražili su, osim materijalnog stanja u zemlji, i odgovore na pitanja – koliko puta sedmično porodica objeduje zajedno, koliko roditelji razgovaraju s djecom, poduzimaju zajedničkih akcija, do toga koliko knjiga ima u svakoj kući. U zaključcima koji se odnose na najbolje rangiranu državu, Nizozemsko kraljevstvo, stoji da su rezultati tako dobri jer djeca stoje u vrhu prioriteta na svim nivoima društva – školi, porodici, vlastima, zdravlju, sportu, umjetnosti. Tako su u toj zemlji, koja obožava svoju kraljicu Beatrix, svoj djeci, bez obzira na talente, dostupni sportski klubovi, dječiji i centri za mlade gdje se druže, a školski sistem podstiče i unapredjuje kako obrazovanje tako i emotivni razvoj. U kulturološkom smislu, za najveći dio tamošnjih porodica potpuno je normalno, skoro obaveza uveče se okupiti oko stola i zajedno večerati. Nastavnici djeci ne daju hrpe domaćih zadataka kako ih ne bi odvojili od igre i druženja.

Esther Miedema, 33-godišnja psihologonja kaže da se mladi roditelji danas rukovode s tri sveta pravila – odmor, navike i čistoća:

"To su pravila koja u Nizozemskoj važe, ni sama više ne znam koliko dugo… i to je važno za sreću djeteta i njegovo odrastanje."

Miedema takođe podsjeća da je organizacija rada tako strukturirana da roditelji mogu najveći dio svog vremena provoditi s djecom. Najmodavci dozvoljavaju zaposlenima vrlo fleksibilan raspored i skraćeno radno vrijeme.

Za sve one koji se pitaju, pa ipak – kako je moguće da zemlja koja je legalizirala drogu i prostituciju stvori najbolje uvjete za odrastanje djece, odgovor je – baš zbog toga. Djeca koja rastu u takvom društvu nemaju potrebu pobuniti si ni protiv države ni protiv roditelja, jer nema zabranjenog voća.
XS
SM
MD
LG