Dostupni linkovi

Htjeli su da isprovociraju rat


DEDEIĆ: Sve priče, sem jedne jedine istine - da se radilo o civilima, bile su samo zabluda i laž. Zločin se dogodio u samom centru sela na potpuno vidnom mjestu i u neposrednoj blizini više kuća. Ostala ubistva su se dogodila u Gornjem Bukelju i na prevoju Ćafa Hajla, takođe na vidnim mjestima kudje su prolazili civili.

RSE: Ko je pucao na njih?

DEDEIĆ: U Kaluđerskom Lazu Rezervni sastav jedinica VJ. Na Ćafa Hajli pripadnici Rezervnog sastava VJ i združene policijske jedinice sa Kosova.

RSE: Kako i ko je spriječio vas da odete u Laz?

DEDEIĆ: Pripadnici VJ.

RSE: Nijesu vam dozvolili?

DEDEIĆ: Nijesu dozvolili ulazak i vršenje uviđaja. Iako se četiri službenika OB zateklo u neposrednoj blizini Kaluđerskog Laza na samom ulazu prilikom pucnjave, međutim, policija je samo došla do ivice, od samog Kaluđerskog Laza gdje su zaustavljeni pucnjavom.

RSE: Prvih šest ljudi ubijeno je u Kaluđerskom Lazu 18. aprila. Raspolaže li policija bar nekim detaljima o tom zločinu?

DEDEIĆ: Milo Tmušić, komandir Odjeljenja bezbijednosti i Radoslav Čvorović, pomoćnik načelnika Centra bezbijednosti za policiju po naređenju pomoćnika ministra Vuka Boškovića otišli su u Kaluđerski Laz 19. naveče u sumrak i zatekli upakovane leševe na kamionu beranskih tablica, žuti «fap» beranskih tablica. Čak se Milo pokušao popeti na kamion i upozoren je i nije se popeo na kamion.

RSE: Vlasti tadašnje Savezne Republike Jugoslavije proglasile su ratno stanje, što je trebalo da znači da je policija potčinjena vojsci što Crna Gora nije priznala. Koliko ste uspijevali da obavljate svoje poslove?

DEDEIĆ: Uglavnom smo vladali situacijom, a što smo htjeli da izbjegnemo rat to je drugo. Potpuno smo vladali bezbjedonosnomsituacijom na terenu, ali nijesmo htjeli na bazi onoga što smo dobijali instrucije iz MUP-a Crne Gore. Htjeli smo po svaku cijenu izbjeći rat. Prema našim procjenama koje smo imali u Odjeljenju bezbjednosti da je taj dan trebao da bude prvi ratni dan u Crnoj Gori. Htjeli su da isprovociraju rat, da započne rat i da bi se on proširio po cijeloj Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG