Dostupni linkovi

Presuda ICJ može imati političke posljedice


U intervjuu Radiju Slobodna Evropa, predsjednik Stranke demokratske akcije BiH i bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, kaže kako očekuje da presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu po tužbi BiH za genocid protiv nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora bude u korist BiH. Presuda, ocjenjuje Tihić, može imati određene političke posljedice.


RSE: Gospodine Tihiću, kakva su Vaša očekivanja kada je u pitanju presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid? Naime, ima špekulacija da bi Sud mogao ići na neko kompromisno rješenje do sad manje poznato u pravnoj praksi.

TIHIĆ: U pravnoj praksi Međunarodnog suda pravde ne postoji ovakav slučaj. To je prva vrsta takve tužbe. Naša očekivanja su da Sud usvoji tužbu, odnosno tužbeni zahtjev da li u onom obliku kako je postavljen ili nešto drugačijem sadržaju, zavisi i od dokaza koje smo mi tamo prezentirali. Ali u svakom slučaju očekujem da bude pozitivno.

RSE: U kojoj mjeri odluka Suda može biti politička, to jest, u kolikoj mjeri će se Sud rukovoditi posljedicama koje bi ova odluka mogla imati na političke procese u regionu?

TIHIĆ: Ova presuda treba da bude kao i svaka presuda pravni akt koji, htjeli mi to ili ne, može imati određene političke implikacije, određene političke posljedice. Sa ove strane kako ja gledam, mislim da je veoma važna istina, važna je pravda zarad naše bolje budućnosti, boljih odnosa među narodima i među državama. A to je ipak jedan najviša sudska instanca koja treba da kaže šta je bilo, kakav je bio karakter ovog rata, ko je za šta odgovoran. Tek kad imamo tako čiste odnose, kada nemamo različite istine, možemo graditi bolju budućnost.

RSE: Kako vidite poziciju Crne Gore u čitavom procesu ? I kada je u pitanju činjenica da je Srbija sukcesor prava i obaveza bivše Državne zajednice na koju se tužba odnosi, ali i po pitanju nekog suštinskog učešća u tom sukobu?

TIHIĆ: U formalno pravnom smislu, i Srbija i Crna Gora jesu tužena strana i tako ih i Sud tretira, tako ih i mi tretiramo. Međutim, suštinski, sigurno je da su tu velike razlike u odgovornosti i učešću. Na strani Srbije daleko veće nego kada je u pitanju Crna Gora.

RSE: U kolikoj mjeri ste pratili proces? Naime, da li imate osjećaj da Crna Gora nije bila ni adekvatno pravno zastupljena u tom procesu, što je mišljenje i dijela ovdašnje javnosti, s obzirom da je pravni zastupnik Srbije i Crne Gore u procesu bio iz Beograda?

TIHIĆ: Uglavnom je suštinski to sve koncentrisano prema Srbiji. U Srbiji nije došlo ni u blažoj oficijelnoj svijesti do nekoga priznanja, od nekoga kajanja. U Crnoj Gori je došlo do jedne ukupne promjene javnoga mnijenja i oficijelni stavovi su drugačiji, tako da oni su bili ti koji su spor vodili jer su smatrali u krajnjem slučaju više odgovorni zbog svega što se desilo.

RSE: Ukoliko su reakcije Beograda bile očekivane, da li ste iznenađeni reakcijom rukovodstva Republike Srpske, mislim konkretno na gospodina Dodika?

TIHIĆ: Gospodin Dodik je u posljednje vrijeme, posebno nakon one izborne pobjede, da tako kažem, izgubio kompas. I on daje dosta neodgovorne i neozbiljne izjave što nije dobro ni za njega lično, ni njegovu stranku, a normalno ni za one koje on predstavlja. Govoriti da neće poštovati odluku najviše sudske instance na svijetu, na planeti, govori više o njemu, njegovom odnosu prema pravnom poretku, pravnoj državi, pravnom sistemu, međunarodnom javnom poretku. To nijedan ozbiljan političar sebi ne bi tako nešto dozvolio. Ali, u svakom slučaju, njegove izjave nemaju nikakav pravni značaj ni posljedice. O presudi toga suda se ne može raspravljati. Ona se jednostavno provodi.

RSE: Ukoliko presuda bude u korist Bosne i Hercegovine otvara se pitanje naplate ratne odštete. Da li bi i to pitanje bilo procesuirano na zajednicu Srbije i Crne Gore?

TIHIĆ: Lično smatram da je veoma važna u jednom moralnom smislu ova presuda zbog svih žrtava. Pitanje naknade štete sigurno isto ima značaj i time će se baviti sud u jednoj sasvim drugačijoj, po meni, atmosferi. Mi ne smijemo iskoristiti taj postupak i ne bi trebao da se vodi u tom pravcu da na neki način ugrozi i oteža ekonomsku situaciju u Srbiji. To je stvar i pojedinaca i građana. Ali kao država, ja mislim da u pravcu pitanja naknade štete se može biti dosta fleksibilniji, to je već stvar dogovora.

RSE: U kojoj mjeri čitav proces može uticati na jako dobre odnose koje su uspostavile Crna Gora i Bosna i Hercegovina i nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti?

TIHIĆ: Istina samo može doprinijeti daljem unapređenju odnosa, da se mi ne svađamo, ne raspravljamo ko je kriv, kakva je istina. Evo, najviša sudska instanca, u kojoj nema nikoga iz naših krajeva, oni su rekli šta je bilo. To je veoma važno za naše odnose - da ona može biti samo doprinos tome, a nikako da može remetiti ove naše prijeteljske odnose.
XS
SM
MD
LG