Dostupni linkovi

Spoljnotrgovinska statistika sve bolja


Analizirajući spoljnotrgovinsku razmjenu u 2006. godini, BiH bilježi značajan rast izvoza u odnosu na 2005., čak za 37,7 odsto. Spoljnotrgovinski deficit u prošloj godini smanjen je za oko 18 odsto. Iz Federacije BiH prošle godine izvezlo se robe u vrijednosti 3,6 milijardi, a iz RS-a 1,5 milijardu konvertibilnih maraka. Istovremeno rast izvoza u posljednje dvije godine, posmatrano po entitetima, je približan.

Povećana strana ulaganja i investicije u BiH najvećim dijelom su zaslužni za rast izvoza, smatraju ekonomski eksperti. Oni očekuju da će se ovi trendovi nastaviti i u narednom periodu, a argumente za to pronalaze u ekspanziji pojednih industrijskih grana. Ekonomski analitičar Zdravko Latal očekuje da će prehrambena industrija ove godine imati značajniji rast. Kaže da se on može očekivati i u metalnoj industriji, jer su najavljene nove investicije i puštanje novih kapaciteta u pogon:

«Hemijski kompleks u Tuzli kreće u novu ekspanziju. Poljaci su kupili te kapacitete i oni sad kreću sa proizvodnjom. Mital stil dalje ulaže u povećanje proizvodnje u Željezari Zenica. Cimos iz Kopra gradi u Željezari svoju livnicu za autodijelove. Ja mislim da će transakcija vezana za ulazak Rusa u naftnu privredu RS-a također značajno doprinijeti smanjenju trgovinskog debalansa za najmanje pola milijarde maraka.»

Obim spoljnotrgovinskog prometa u BiH bilježi konstantan rast unazad 4 godine, kaže predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Slobodan Župljanin i dodaje da je ukupna pokrivenost uvoza izvozom u 2006. godini bila oko 47 odsto, što je također značajan rast u odnosu na 2005. godinu. Jedan od osnovnih pokretača ovog trenda je uvođenje poreza na dodatu vrijednost početkom prošle godine. Time je smanjen broj roba iz uvoza koje su se nalazile u sivim, ilegalnim kanalima u prometu na tržištu BiH, objašnjava Župljanin:

«Što je ukupnim svojim efektom dovelo do toga da su izvozni prozvodi dobili povoljniji status i da su jednostavno bili u mogućnosti da izađu na tržište van granica BiH.»

Župljanin ističe da je sasvim realno očekivati da izvoz nastavi rast i u narednoj godini stopom od 10 do 15 odsto. Ekonomski analitičar Zdravko Latal ipak upozorava da su male ili nikakve poticajne mjere države osnovna prepreka privrednicima u izvoznoj ekspanziji.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG