Dostupni linkovi

DABLIN


Velika Britanija danas je uklonila poslednje naoruzzane osmatraccnice u Severnoj Irskoj, koje su bile poslednji vidljivi znaci 30-godissnjeg sukoba irskih separatista i britanskih trupa.
Povlaccenje je poccelo 2000. godine rashodovanjem osmatraccnica ssirom Severne Irske, uklanjanjem toranja iznad malih gradova i sela, kao i obavezivanjem da se okoncca vojna podrsska snagama policije Severne Irske do 31. jula ove godine.
CClanovi SSin Fejna, politicckog saveznika IRA, prosslog meseca su izglasali da se okonccaju vissedecenijski sukobi sa policijom, ssto se smatralo glavnom preprekom planovima Londona i Dablina da se uspostavi koaliciona vlada u Severnoj Irskoj.
Irski nacionalisti u nastojanju da stvore ujedinjenju Irsku sukobljavali su se sa sluzzbama bezbednosti i probritanskim snagama visse od tri decenije. U tim sukobima poginulo je visse od 3.600 ljudi.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG