Dostupni linkovi

Ponovo protestovali radnici "Krivaje"


Nakon višesatnog protesta ispred zgrade federalne vlade radnicima «Krivaje» iz Zavidovića danas je obećana isplata zaostalih plata. Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak u kojem, između ostalog, stoji da će radnicima «Krivaje» u najskorije vrijeme biti isplaćene plate. Odluku je okupljenim radnicima saopštio resorni ministar Vahid Hećo, koji nije želio novinarima odgovoriti ni koliko je novca za plate obezbijeđeno, niti kada će ta sredstva biti operativna:

«S naše strane, Vlada je donijela jedan zaključak i odobrila određena sredstva i ona će vrlo brzo biti operativna. Moramo naći bar pola godine vremena da prodiše ’Krivaja’, kako bi na jedan efikasan način nastavili i izvršili privatizaciju onoga što je interesantno za tržište.»

Račun preduzeća «Krivaja» blokiran je zbog oko 800 pojedinačnih tužbi koje su podnijeli radnici. Nakon prošlosedmičnih obećanja iz Vlade Federacije, u «Krivaji» je opet pokrenuta proizvodnja, ali Vlada nije ispunila svoj dio dogovora. Predstavnici Sindikata danas su sa protesta ipak otišli zadovoljni. Predsjednik Sindikata «Krivaje» Vehbija Aličić:

«Danas smo na početku rješavanja problema ’Krivaje’. Kad kažem na početku, znači predstoje dalje aktivnosti. Radnici će dobiti plate, a ostaje obaveza Sindikatu, Vladi, odnosno vlasniku kapitala da rješavaju problem ’Krivaje’ dugoročno.»

Predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber:

«Ja vas pozivam da u narednom periodu budete jedinstveni, da zbijete svoje redove, da zajedno sa vašim predstavnicima u sindikatu i štrajkačkom odboru radite i ja ne sumnjam da ako to tako bude, ako svi oni akteri koji su danas učestvovali u razgovoru ispune svoj dio obaveza, a sindikat sigurno hoće, da će uskoro biti dobra rješenja i da će konačno, što se kaže, i vas ogrijati sunce.»

Radnici «Krivaje», pored isplate zaostalih plata, traže i obezbjeđenje novca za sirovine kako bi bila nastavljena proizvodnja, te ulazak finansijske policije u ovo preduzeće. Na današnjem protestu podršku su im pružili i pripadnici Vatrogasne jednice iz Zavidovića koji također 16 mjeseci nisu primili plate, te članovi poktreta «Dosta» iz Sarajeva.
XS
SM
MD
LG