Dostupni linkovi

Zahtjevi za profesionalizaciju poslaničke funkcije


Portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević ovako je odgovorio na pitanje da li će DPS stati iza prijedloga šefa svog poslaničkog kluba Miodraga Vukovića o profesionalizaciji poslaničke funkcije, a čemu su se usprotivili pojedini poslanici te stranke koji se istovremeno nalaze i na još nekim zahtjevnim pozicijama:

„Demokratska partija socijalista će svakako u okviru dogovora u svojim organima, prije svih sa poslaničkim klubom, naći rješenje koje će zadovoljiti potrebu za što uspješnijim funkcionisanjem našeg poslaničkog kluba. Kako sa aspekta prisustva i rada i sve zahtjevnijim obavezama koje se nameću u ovom najvećem zaknodavnom organu, tako i neophodne kompetentnosti za razmatranje, raspravu i uobličavanje vrlo važnih zakonskih projekata koje se usvajaju“.

RSE: Znači li to da u potpunosti nije definisan vaš stav oko toga da li podržavate ili ne podržavate predlog gospodina Vukovića?

KOVAČEVIĆ: Da. Ja sam vam kazao da je teško napraviti tu linearnu podjelu, jer između prisustva plenarnom zasijedanju ili u odborima koje je sve prisutniji, sve zahtjevniji, traži se i određena kompetentnost i pokušaćemo da te dvije stvari na optimalan način zaokružimo.

Vuković je najavio da će na Glavnom odboru Demokratske partije socijalista zatražiti da poslanici razmisle da li oni koji imaju po dvije funkcije treba da ostanu u poslaničkim klupama, što je naišlo na negodovanje upravo onih na koje se odnosilo, gradonačelnike Podgorice i Bijelog Polja, Miomira Mugošu i Tarzana Miloševića, te direktora Jadranskog brodogradilišta Bijela Stanka Zlokovića. Vasilije Lalošević iz opozicione Socijelstičke narodne partije o učinku poslanika Demokratske partije socijalista koji pokrivaju više funkcija:

„Uočljivo je da veoma rijetko ili skoro nikako ne iznose svoje prijedloge, ne učestvuju u raspravi, ne barataju argumentima, da upošte neodgovaraju nama opozicionim poslanicima. Dobar dio poslanika iz vlasti jedino ustane i govori onda kada treba pohvaliti neki predlog Vlade i to sve istim argumentima koje iznose Vladini činovnici. Ono što svakako treba istaći jeste da bi profesionalizacija funkcije poslanika pojačala auteritet Skupštine“.

Efikasan i kvalitetan rad poslanika podrazumijeva detaljno upoznavanje sa obiljem zakona, materijala ili predmeta, ozbiljno učešće u zakonodavnim Odborima i slično. Novica Stanić, poslanik iz, takođe, opozicione Srpske narodne stranke, o ličnom iskustvu:

„I sam sam odbornik u Skupštini opštine Pljevlja, pa znam koliko mi to oduzima vremena, a pogotovo ako je neko predsjednik opštine i istovremeno poslanik u Skupštini Crne Gore, mislim da su to dva velika posla od kojih jedan mora da trpi. Ukratko, podržavam predlog jer znam da su svi poslanici u svim parlamentima Evropske Unije profesionalci“.

Podršku prijedlogu da se poslanička funkcija profesionalizuje dao je i američki Nacionalni demokratski institut. Direktorica Liza MekLein je čak rekla da je dobila obećanje nakon razgovora i sa vlastima i sa opozicijom da će postati profesionalci jer je to preduslov za efikasniji rad parlamenta. Takva preporuka nalazi se i u analizi NDI-ja, objavljenoj oktobra prošle godine „Novi izazovi za novi mandat“. U obrazloženju stoji da bi to pojačalo autoritet Skupštine, dovelo do kvalitetnijeg i odgovornijeg rada kao i do suzbijanja ili makar ograničavanja konflikta interesa. NDI je tada istakao i da je neophodno ukazati na odgovornost poslanika i predvidjeti kaznene mjere za neopravdano izostajanje sa sjednica.
Iako je opozicija saglasna da poslanici treba da budu profesionalci presudiće volja vladajuće većine u kojoj po tom pitanju imaju različite stavove. Portparol Narodne stranke, Slaviša Guberinić:

„Evidentno je da u samom DPS-u postoji nezadovoljstvo zbog toga što jedan broj njihovih funkcionera pored javnih funkcija, gradonačelnika i tako dalje ...pokriva i poslanička mjesta, dok je dobar broj ostao bez funkcija. Ukoliko je ideja gospodina Vukovića da se u novi Ustav unese imperativna odredba o profesionalizaciji poslaničkog mandata mi podsjećamo da je Narodna stranka još 1992. godine potencirala tu mogućnost, međutim, tada nijesmo naišli na razumijevanje kod vladajuće većine. Ideja je dobra, međutim, nijesam siguran da će i ovoga puta proći kod vladajuće većine što se vidjelo iz nervoznih reakcija prozvanih funkcionera Demokratske partije socijalista“.
XS
SM
MD
LG