Dostupni linkovi

Razbijen lanac automafije


Krađa motornih vozila u Bosni i Hercegovini odavno je postao unosan posao. Prethodnih godina u prosjeku svakog dana bez svojih četvorotočkaša u BiH je ostajalo šest vlasnika. Ovonedjeljna zajednička akcija entitetskih policija i tužilaštava, te razotkrivanje desetočlane grupe koja se bavila krađom automobila mogla bi umanjiti ovaj prosjek.

Nakon što je prošle sedmice otkrivena štamparija falsifikovanog novca, u ponedjeljak akcijom policije i Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, te policije i Tužilaštva Sarajevskog kantona uhapšeno je osam lica koja se sumnjiče za krađe, iznude, prodaju i krijumčarenje motornih vozila.

Glavni specijalni tužilac Republike Srpske Miodrag Bajić potvrdio je da su u akciji uhapšeni Goran Pržulj, Aleksandar Pajdaković, Bojan Jeftović, Miljan Radonja, Milosav Samardžić, Eldan Tvrdković, Savo Lazarević i Goran Regoje, dok se u bjekstvu nalaze Miroslav Lazarević i Boško Škrkar.

Prema dosadašnjim saznanjima Specijalnog tužilaštva, na čelu ove desetočlane kriminalne grupa bio je bivši policajac, a sada vlasnik restorana «Pink» u Lukavici, Goran Pržulj. Ova organizovana kriminalna grupa djelovala je uglavnom na području sarajevske regije, gdje je samo u proteklih godinu dana ukradeno više od hiljadu vozila, istakao je Bajić:

«Tako da se može pretpostaviti da su oni umiješani i u ove krađe.»

Ukradena vozila završavala su u pripremljenim skladištima koja su se nalazila na području Istočnog Sarajeva, a dio vozila bio je i predmet iznude, kaže šef specijalnih istražitelja Darko Ilić:

«I nemali broj su uz ucjene vraćali vlasnicima, što znači da su pozivali vlasnike ukradenih vozila, uz prethodno pribavljene podatke o vlasniku vozila i ta vozila, uz određenu novčanu naknadu, zavisno od marke, odnosno cijene vozila, su vraćali.»

Istražioci su došli od podatka da je ova kriminalna grupa samo od prvog avgusta do prvog decembra prošle godine ukrala, a potom uz naplaćenu naknadu vratila vlasnicima 31 vozilo. Najveći broj automobila se krao u blizini entiteske linije razgraničenja u Sarajevu, što potvrđuje i Sarajlija Benjamim Buktović koji je prije pet godina ostao bez svog automobila «audi 80»:

«Ukraden je bukvalno u blizini entitetske linije razgraničenja, odmah ispod sarajevskog naselja Vraca - oni koji poznaju Sarajevo znaju o čemu govorim. Mi smo došli u posjetu prijateljima negdje oko 8 sati uveče, krenuli smo kući oko 10, auta nije bilo. Nije bilo nikakvih poziva za otkup. Pretpostavljam da je automobil odmah završio s druge strane entitetske granice. Pokušavao sam kasnije saznati ima li nekih šansi da se to vrati. Prijavio sam naravno krađu policiji, ali za ovih šest godina nikada nisam saznao nijednu činjenicu koja ima veze s ukradenim autom.»

S unapređenjem saradnje policijskih struktura u BiH i sve češćim otkrivanjima organizovanih kriminalnih grupa, broj krađa motornih vozila, koji je prethodnih godina iznosi u prosjeku 6 dnevno, se smanjuje. Ovo potvrđuje i direktor policije Republike Srpske Uroš Pena:

«Što se tiče automafije, odnosno krađe motornih vozila, ona je bila i uvijek će biti aktuelna na ovim prostorima. Samo ću vam reći kratko podatak da je u odnosu na pretprošlu godinu na prostoru RS-a ukradeno manje oko sto vozila. Znači da trend opada zahvaljujući u prvom redu aktivnosti policije. Vjerujte mi, one koji imaju namjeru da kradu, naše aktivnosti, naše blagovremeno otkrivanje ovih krivičnih djela i izvršilaca sputava da nastave takvim tempom.»

Istraga protiv uhapšenih, kojima je određen pritvor i kod kojih je pronađena i veća količina naoružanja, mogla bi biti i proširena zbog sumnji da su pomagali drugim kriminalnim grupama u Bosni i Hercegovini i regionu u izvršenju krivičnih djela kao što su razbojništva i krijumčarenje narkotika, istakli su u Specijalnom tužilaštvu.
Za sada, osim podatka da i po ovom predmetu postoji saradnja svih policija u regionu, od direktora policije Republike Srpske Uroša Pene nismo uspjeli dobiti više informacija:

«Što se tiče veze sa Crnom Gorom, u ovom momentu teško je to govoriti, jer ukradena vozila dok ne vidimo gdje su sve pozavršavala, odakle su lica još u vezi itd. Znači, dok traje istraga teško ćemo moći da vam to kažemo, a i pravo da vama kažem i ne znamo detalje dok traje ovaj dio. A i da znamo sve, teško da možemo podijeliti s vama, jer aktivnost je još u toku.»
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG