Dostupni linkovi

Novi napadi na srpske objekte i povratnike


U priopćenju Eparhije dalmatinske se kaže da su u subotu nepoznati počinitelji potpuno uništili ekonomiju manastira Krka (Kulu) pokraj Kistanja i kamenovali kuću Srbina povratnika, Rajka Karanovića, u glavnoj kistanjskoj ulici, koji nam je rekao:

"Nije to prvi put. To je više od 50 puta. Prijavio sam sve policiji i oni imaju zapisnike. Kamenovana mi je kuća, prije su mi razbili staklo na ulaznim vratima. Staklo sam promijenio i stavio šperploču. Neki dan su mi nožem razbili šperploču i kamenovali čitava vrata. Policija je dolazila i napravila zapisnik. Podnio sam zahtjev načelniku općine da se to riješi. Sada mi je dolazio direktor škole iz Kistanja i interesirao se kada je to bilo i što se dogodilo. On će to roditeljima i saopćiti. Što će od toga biti – ne znam."

Načelnik općine Kistanje, Slobodna Rončević:

"Ta priča, mislio sam da je ostala iza nas, ali se ipak dešava nekoliko puta u posljednjih mjesec dana. To su neodgovorni klinci koji, iz tko zna kojih pobuda, uznemiravaju ljude, bacaju kamenje na prozore i balkone, psuju, rugaju se i ne daju ljudima mira. Zato je Karanović Rajko reagirao i sada žestoko reagira. I ja sam sada uznemiren jer nisam očekivao da će se ovo opet dešavati, da će se dešavati ono što smo mislili da se završilo i što nam je ostalo iza leđa."

Kula, ekonomija manastira Krka, je nedavno vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi i na njoj nije mogla biti počinjena velika šteta - neslužbeno se saznaje u šibenskoj policiji - jer je i tako već odavno devastirana. Kistanjski načelnik, Slobodan Rončević:

"Zahvaljujući odluci općinskog poglavarstva, manastir Krka je vraćen prošle godine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je postala i vlasnik te nekretnine, a oduzeta joj je prije nekih 40 godina. Zato je sada manastir Krka i osjetljiv jer neko dira tu kulu, tu zgradu, to kamenje, pa su oni to i prijavili nadležnim organima."

Šibensko-kninska policijska uprava istražuje ove slučajeve i njeno priopćenje se tek očekuje.
XS
SM
MD
LG