Dostupni linkovi

WASHINGTON


Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je Kongresu podnio prijedlog proračuna za fiskalnu godinu 2008. vrijedan 2,9 biliona dolara, koji predviđa izdvajanja za vojsku od gotovo 700 milijardi dolara, veći dio za ratove u Iraku i Afganistanu. Prijedlog budžeta predstavlja porast od 4,9 posto u odnosu na tekuću fiskalnu godinu.
Glavnina predloženih ušteda ostvarila bi se na politički osjetljivim programima zdravstvene zaštite i socijalne sigurnosti.
Program Medicare, koji pruža zdravstveno osiguranje za 43 miliona starijih osoba i invalida, trebao bi dobiti 66 milijardi dolara manje u pet godina, a Medicaid, zdravstveni program za djecu i siromašne, 12 milijardi dolara manje.
"Moja formula za uravnoteženi proračun odražava prioritete naše zemlje u ovom trenutku, a to su zaštita domovine i borba protiv terorizma, uz održavanje jake privrede s niskim porezima i kontrolom potrošnje", rekao je Bush u saopštenju povodom upućivanja prijedloga budžeta zastupnicima na Capitol Hillu. "Proračun je realan i ostvariv", ocijenio je Bush nakon današnjeg sastanka njegovog kabineta.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG