Dostupni linkovi

Tadić traži odgodu bečkog sastanka


Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će danas zatražiti od ambasadora članica Kontakt-grupe da se datum nastavka pregovora o budućem statusu Kosova u Beču uskladi sa konstituisanjem novog saziva Skupštine Srbije.

Kako su sinoć preneli beogradski mediji, on je pojasnio da bi to značilo pomeranje roka pregovora za desetak dana:

"Pozvaću ambasadore članica Kontakt grupe i zatražiti da se uskladi datum nastavka pregovora u Beču sa konstituisanjem novog saziva Skupštine Srbije, što praktično znači pomeranje roka za desetak dana", rekao je Tadić.

On je dodao da će taj stav danas preneti i američkom izaslaniku za Kosovo Frenku Vizneru, a sutra i članovima trojke EU, ministru inostranih poslova Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani i evropskoj komesarki za spoljne poslove Beniti Ferero-Valdner.

Specijalni američki izaslanik za pregovore o Kosovu Frenk Vizner nakon posete Prištini danas dolazi u Beogradu gde će o budućem statusu Kosova i predlogu Martija Ahtisarija razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

U Prištini je juče američki izaslanik Frenk Vizner razgovarao sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, sa kosovskim pregovaračkim timom i premijerom Agimom Čekuom.

SAD veruju da je to odličan predlog koji zaslužuje punu podršku, rekao je Vizner. Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu i pregovaračkom ekipom Kosova, Vizner je rekao da, iako sadašnji predlog Ahtisarija ne sadrži konkretan navod kakav će biti status Kosova, predlogom koji će biti upućen Savetu bezbendosti “neće biti razočarani”.

On je takođe rekao će se eventualni predlozi i sugestije kosovske strane uzeti u obzir u dodatnim konsultacijama koje će se 13. februara održati u Beču. Vizner je rekao da će se konsultacije u Beču održati nezavisno od toga hoće li na njima učestvovati srpska strana:

“Ahtisari je pozvao sve strane da dođu za pregovarački sto. Ako neko ne učestvuje, to je njihova stvar, međutim Ahtisari će biti tu i održaće sastanak.”

Vizner je takođe rekao da ne veruje da će Moskva biti protiv predloga za status Kosova. On će, kako je rekao, krajem ove nedelje posetiti Moskvu da bi razgovarao sa ruskim zvaničnicima, kako bi se proces koji je zajednicki započet u Kontakt-grupi završio zajedno, kako je započeo.
XS
SM
MD
LG