Dostupni linkovi

Cijene stanova u Crnoj Gori vrtoglavo rastu


U Podgorici, zbog manjka stanova u ponudi, cijene kvadrata su vrtoglavo porasle, što se naročito odnosi na stanove u novogradnji u užem gradskom jezgru. Kvadratni metar stambenog prostora na određenim lokacijama trenutno doseže 1500 eura i to sa tendencijom daljeg rasta, što je rezultiralo pojavom da se sve češće prodaju stanovi u zgradama čija gradnja nije ni počela. Za ovakvu neuravnoteženost tržišta postoje dva osnovna razloga: prošlogodišnji projekat "1000 stanova" koji su bili dostupni građanima sa nešto nižim primanjima zbog jeftinih kredita koje je subvencionisala Vlada i prije svega, navali stranaca koji nekretnine na primorju kupuju skoro ne pitajući za cijenu. Primorci prodaju svoju imovinu za basnoslovne sume, koje potom uglavnom plasiraju u kupovinu nekretnina u glavnom gradu.
Saša Dedeić, vlasnik Agencije za nekretnine „Interšpar“:

„Izrazito je primjetan deficit određenih nekretnina, prije svega stanova, odnosno novogradnje. U Crnu Goru ulaze strani kupci: Irci, Englezi, Rusi...“

U Crnoj Gori ne postoji porez na kapitalnu dobit ostvarenu prometom nekretnina što znači da svi koji kupe nekretnine radi dalje preprodaje ne plaćaju nikakav porez na ostvarenu razliku. Čini se da država, s obzirom na ogromne sume koje se pojavljuju na ovom tržištu, propušta priliku da obezbijedi značajna dodatna sredstva u državnoj kasi. Plaća se samo porez na promet nekretninama koji podjednako važi za one koji samo trguju nekretninama, kao i za gradjane koji rješavaju stambeno pitanje.
Koviljka Mihajlović, pomoćnik ministra finansija, je za naš program rekla da se za sada razmatra samo mogućnost povećanja postojeće poreske stope:

„Aktuelna stopa poreza na promet nepokretnosti je 2%. Poresku obavezu plaća isključivo kupac. Tržišna vrijednost nepokretnosti je osnovica. Poreska služba ima ovlašćenje da kontroliše tržišnu vrijednost. Ako je u ugovoru zapisana poreska vrijednost, poreska služba ako smatra da to nije odgovarajuće, ona to može da promijeni“.

Jedna od posljedica ovakvog stanja na tržištu nekretnina će vjerovatno biti izvjestan uticaj na cijenu zakupa stanova. Veliki dio građana koji su prodali nekretnine na primorju kupuju stanove u Podgorici zbog procjene da će im kapital biti na sigurnom i da će njihova vrijednost dodatno rasti, ali i mogućnosti relativno brze isplativosti investicije. Saša Dedeić, vlasnik Agencije „Interšpar“:

„Veliki dio prodatih nekretnina se namjenski kupuje za rentiranje. To je jedan izuzetno profitabilan posao. Kad znamo da je na zapadu osnovno mjerilo isplativosti ako se nekretnina kroz rentiranje isplati kroz dvadeset godina, to se smatra vrlo profitabilnim. Ovdje je sasvim drugačiji slučaj - ne da se isplati za dvadeset, nego već za deset godina“.

Korist od drastičnog rasta cijena nekretnina imaće svi učesnici kupoprodajnog lanca. Kupac zbog uvećanja uloženog kapitala, prodavac koji se neočekivano obogatio, posrednici zbog obima posla i provizija, država većom naplatom poreza. Na cijedilu će po svemu sudeći opet ostati najugroženiji sloj građana sa nižim primanjima i bez riješenog stambenog problema. Njihova jedina nada ostaju stambeni krediti koji su im takođe u većini slučajeva nedostižni zbog još uvijek niskih primanja i preskupih kredita koji će, po nedavno izrečenoj procjeni Nikole Fabrisa, glavnog ekonomiste Crnogorske Centralne banke, tek za nekoliko godina po povoljnosti dostići nivo zemljaa Evropske Unije:

„Kamatne stope na stambene kredite opadaju iz godine u godinu i ta tendencija će se nastaviti. Međutim, ne treba očekivati neku tendenciju drastičnog, dramatičnog pada kamatnih stopa. Moje očekivanje je da je potreban period od 4-5 godina najmanje da dođemo na nivo kamatnih stopa koje su približno, ili neznatno više nego što postoje na tržištu evropske monetarne unije“.
XS
SM
MD
LG