Dostupni linkovi

Čovjek je uzrok globalnog zagrijavanja


Predstavljajući izvještaj eksperata, direktor UN programa za okoliš Achim Steiner danas je istaknuo:

"Drugi veljače 2007., u Parizu, možda će jednoga dana biti upamćen kao datum kada je maknut znak pitanja o tome da li iza svih klimatskih promjena stoji ljudska djelatnost na ovom planetu."

Prema izvješću međunarodnih stručnjaka iz 2001., bilo je "moguće" da je čovjek sa svojim aktivnostima zaslužan za klimatske promjene. Ovaj je put termin "moguće" zamijenjen s "vrlo vjerojatno", odnosno 90-postotnom sigurnošću se kaže da je čovjek taj koji negativno utječe na klimu. Prema predviđanjima iz publiciranog izvještaja, globalna temperatura do kraja će stoljeća biti viša za između 2°C i 4,5°C. Za sada je ipak teško reći u kojoj će mjeri rasti razina mora. Neka predviđanja govore o mogućem rastu od više od pola metra. Susan Solomaon, dopredsjednica Međunarodne skupine stručnjaka:

"Izravna promatranja nedavnih klimatskim promjena nedvosmisleno pokazuju da je zagrijavanje očigledno i u rastu temperatura zraka i temperatura voda, a sve to utječe na topljenje leda i u globalnom pogledu utjecat će i na razinu rasta mora."

Također je vjerojatno da je povećanje temperature doprinijelo nastajanju sve snažnijih tropskih oluja na nekom krajevima Zemlje, ali i pojavi, novih, do sada nepoznatih bolesti. Najnovija znanstvena studija daje naslutiti da su prijašnji izvještaji o klimatskim promjenama bili prekonzervativni, jer prema posljednjim podacima, porast temperature i razine mora premašili su maksimalna očekivanja Međunarodne skupine za klimatske promjene od prije šest godina.
XS
SM
MD
LG