Dostupni linkovi

Berlusconijevi - sapunica uživo


Problem je nastao prošle sedmice kada je bivši premijer, sedamdesetogodišnji medijski magnat i multimilijarder tokom jedne gala večere rekao pred televizijskim kamerama nekakvoj više nego duplo mlađoj lepotici da "bi sa njom išao bilo kuda, čak i na pusto ostrvo" i da bi se "da nije oženjen odmah oženio njom".

Nije reagovala osoba kojoj su bile upućene ove slatke reči – Mara Carfagna, svojevremeno pobednica nekoliko takmičenja za mis, zatim voditeljka nekih programa na Belusconijevim televizijama i konačno članica i poslanik njegove stranke. Reagovala je zato pedesetogodišnja Veronica Lario, Berlusconijeva druga supruga, majka njegovo troje dece. Ta bivša glumica, koja je 16 godina braka provela živeći povučeno, van javnih nastupa, u potpunoj senci poznatog i prebogatog supruga, načinila je za katoličku Italiju, a po svoj prilici i za sopstveni brak neverovatan korak: Pozvala je javno supruga da joj se izvini. Ali još je bolje ono kako je to učinila – pismom upućenim tiražnom dnevniku "La Repubblica" – mediju levog centra koji njen suprug verovatno najviše mrzi.

"Dragi uredniče", počinje Veronica Lario "molbu" da joj pismo bude objavljeno. "To je izjava koju ja smatram uvredljivom za svoje dostojanstvo. Imajući u vidu (njegove) godine, porodičnu situaciju i društveni status ne mogu ovo smatrati običnom šalom. Zato, od svog muža, koji je javna ličnost, tražim javno izvinjenje kada ga već nisam dobila privatno". Urednik je pismo naravno objavio i to nasred naslovne strane.

"Draga Veronica, evo mog izvinjenja..." objavila je štampa dan kasnije – u sredu. Silvio Berlusconi je napisao da mu je život težak prepun "ludila" koji nose "posao, politika i problemi". "Nikada nikome, veruj mi, nisam nudio brak osim tebi. Ovo javno izvinjenje je čin ljubavi i dokaz da je moj ponos pobeđen tvojom ljutnjom. Veliki poljubac - Silvio".

Tek nakon ovog pisma su priču počeli da razvlače mediji i u Italiji ali i bukvalno u čitavom svetu. Milanski "Corriere della Sera", vodeći dnevnik srednje struje, slučaj je razglabao na čak pet stranica na kojima je na temu porodice Berlusconi objavio 21 članak i isto toliko fotografija, jedan grafikon i jedan strip. Tek nešto manje značaja zavredio je slučaj van Italije. Ugledni "The New York Times" je najnoviji slučaj Berlusconi stavio na naslovnicu. Slično je i drugde. Komentatori koji se obično bave ozbiljnim svetskim temama tipa klimatskih promena, sudara Zapada i islama, svetskom privredom sada su naoštrili pera da pišu o Silviu Berlusconiju. "Zasenjen je 'Veliki brat'. U toku je italijanska priča iz pravog života koja nije snimana u studiju nalik akvarijumu", navodi u četvrtak britanska agencija Reuters dodajući da je slučaj postao glavna tema naslovnih strana i časkanja na italijanskim pjacetama. Sapunska opera uživo.

Berlusconijev stil, koji mnogi smatraju krajnje primitivnim, ponovo je bio pobedio, ali na kratko. Njegova neotesanost je zavredila naslovne stranice ozbiljne štampe poput "New York Timesa", ali je, opšta je ocena ozbiljnih analitičara koji se bave slučajem, ukupnu pobedu odnela Berlusconijeva supruga Veronica Lario. Podržala su je svom snagom u četvrtak razna udruženja žena koje se uzalud decenijama bore protiv specifičnog italijanskog shvatanja mačizma.

Daniela Bruno, novinarka iz Rima koja piše o modi i ženskim temama smatra međutim da Veronica Lario nije učinila mnogo: "Ženama Italije treba neko ko će predstavljati njihove stavove političke i kulturološke, njima nisu potrebni gestovi poput ovog gospođe Berlusconi. Konačno, imamo žene – ministarke, žene u politici koje se godinama bore za dostojanstvo žene ovde". Cristopher Winner, američki novinar, dopisnik iz Rima takođe smatra da slučaj nije učinio mnogo opšteg dobra. "Ljuta žena – supruga, na kraju muškarac pokajnik – to je zabava koja traje 48 sati i proći će. Hoće li to promeniti Berlusconijevo ponašanje i biti prepreka da se tako ponaša ubuduće? Ne."

Dakle, do sledeće zabave koju će nam prirediti Silvio Berlusconi, inače poznat po gafovima i neotesanim seksističkim šalama. Iz zaista obilja valja izdvojiti tek onu kada je juna 2005. izazvao čak diplomatski incident kada je izjavio da je spreman da upotrebi svoj "talenat plejboja" kako bi ubedio predsednicu Finske Tarju Halonen da povuče kandidaturu Helsinkija za grad sedište Evropske agencije za hranu, kako bi više izgleda imala Parma.
XS
SM
MD
LG