Dostupni linkovi

Haški bjegunci nisu u BiH


Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provjerava samo istinitost podataka koji su dostavljeni u obrascu koji je propisala državna Centralna izborna komisija. SIPA je dobila 24 zahtjeva za provjeru kandidata za Vijeće ministara BiH. Zamjenik direktora Agencije Sead Lisak tvrdi da će do kraja ove sedmice biti okončana provjera kandidata za ministre i njihove zamjenike:

“Do sada nema nekih informacija da je bilo nepravilnosti u vezi sa obrascima koje su dostavili kandidati. Ono što posebno treba da se istakne to je da SIPA provjerava samo one informacije koje su navedene u obrascu, jednom tipskom obrascu koji je propisala Centralna izborna komisija – i ništa drugo. Na to se rad SIPE usmjerava.”

Govoreći o rezultatima rada SIPE u 2006. godini, Lisak je naveo da je Centar za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela kažnjivih po humanitarnom pravu realizovao 370 predmeta:

“Svi ti obavještajni podaci su na neki način provjereni i te proovjere, nažalost, nisu dale pozitivne rezultate. To daje za pravo da mi damo jednu ocjenu - da se ovi haški optuženici ne nalaze na području BiH.”

Načelnik Centra za istraživanje ratnih zločina Šefik Halilović kaže da je prioritetni cilj ovog odjeljenja predmet haškog bjegunca Stojana Župljanina. Ratni šef banjalučke policije Stojan Župljanin treći je na listi odbjeglih haških optuženika i osumnjičen je za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Prijedora i Kotor Varoša:


“Jučer smo imali sastanak u Tužilaštvu, gdje je dogovoreno da je sad glavni i prioritetni cilj Župljanin. I imamo najviše podataka vezano za njihove pomagače, finansijere – kako za pravna, tako i za fizička lica.”

Finansijsko - obavještajno odjeljenje SIPE u 2006. godini naložilo je 23 privremene blokade transakcija, čiji je iznos preko 2 miliona konvertibilnih maraka. Najavljeno je da će ove godine biti osnovana i državna agencija za upravljanje nezakonito stečenom imovinom.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG