Dostupni linkovi

Kriza socijaldemokratije


Izborne kampanje i izbori svojevrsno su političko tržište robe, a roba su, prije svega, ličnosti sa javnim autoritetom, dostignuća vlasti - ako ih ima, znanja kojim raspolažu stranke, povjerenje prema identitetu stranaka, racionalna obećanja, realne projekcije, riječi su profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i autora niza knjiga iz oblasti politologije i političke filozofije Esada Zgodića:

"Rezultati prošlogodišnjih oktobarskih izbora u BiH odraz su tog političkog tržišta i, shodno tomu, za Savez nezavisnih socijaldemokrata RS-a može se reći da je neprikosnoveni pobjednik izbora, dok je u Federaciji BiH ideja socijaldemokracije nulirana."

Naši sugovornici analizirajući što je uzrok udaljavanja birača od te ideje, prije svega u Federaciji BiH, između ostaloga kažu da je urušavanje glasova bilo sasvim realno očekivati. Tako je, naprimjer, unutar Socijaldemokratske partije BiH, stranke koja je, kažu mnogi, najvjerniji nositelj izvorne ideje socijaldemokracije, u posljednjih nekoliko godina došlo do unutarnjih podjela, što je izrodilo formiranje nekoliko novih stranaka, koje isto polažu pravo na ideju socijaldemokracije. Dugogodišnji član SDP-a BiH Nijaz Skenderagić:

“Činjenica je - nema novih ideja, nema inicijativa, nema okupljanja ljudi. Samo okupljanje svih za spas socijaldemokratije jeste i okupljanje za spas BiH. Međutim, sve dok to u vrhovima ovih partija koje sebe nazivaju socijaldemokratske ne shvate, dok konačno neko ne počne pokazivati ulazna a ne samo izlazna vrata, za takvu jednu ideju nema napretka. Mislim da je problem u liderima generalno u BiH, što su manje-više svi oni od tih stranaka napravili stranke jednog lica. I to je strašan problem za ovu državu.”

Dešavanja u SDP-u BiH, iz kojeg ovih dana stižu informacije o nezadovoljstvima pojedinih članova ove stranke, ukazuju da je vrijeme, odnosno da SDP razmišlja o potrebi da se mijenja, odnosno da se rad stranke unaprijedi. Dosadašnji glavni tajnik stranke Svetozar Pudarić:

„Da se promijeni nešto u metodama rada, da se izvrši određena reorganizacija koja će dovesti do efikasnijeg djelovanja SDP-a, da SDP razmišlja o tome da treba još jače, još organizovanije i još efikasnije da se bori za program SDP-a BiH.“

O krizi socijaldemokracije u Federaciji BiH, ali i BiH, može se govoriti kroz ono što se dešava u SDP-u BiH, riječi su predsjednika Socijaldemokratske unije BiH Sejfudina Tokića. Pojašnjavajući svoj stav, Tokić kaže:

“Sa svakim izborima, sa svakim kongresom dolazi do drastičnog napuštanja najznačajnijih kadrova te političke stranke i u tom kontekstu se može govoriti o svojevrsnoj krizi socijaldemokratije u Federaciji, pa ukupno i u BiH, s obzirom da ono što upražnjava Milorad Dodik kao političku opciju više liči na jednu vrstu nacionalnog, šovinističkog političkog pristupa nego vrijednosti koje bi se mogle okarakterizirati kao socijaldemokratija.”

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić za naš radio kaže da je socijaldemokracija u BiH možda preostala kao jedina opcija koja se može iskoristiti na političkom tržištu:

“Ono što je SNSD postigao je svakako vrijedan uspjeh za socijaldemokratiju, ali to nije dovoljno da bi socijaldemokratija zavladala Bosnom i Hercegovinom, ne u onom lošem smislu, nego da bi se proširila kao ideja. Problem sa Federacijom i sa drugim strankama je u tome što su to stranke koje su genetski modifikovane iz struktura Saveza komunista, odnosno iz CK struktura u onom lošem smislu. Međutim, dobro vrijeme za socijaldemokratiju svakako dolazi u BiH zbog toga što je naš plan da se približimo biračima u cijeloj BiH.”

Bivši član SDP-a BiH Sead Avdić, govoreći o tomu što je budućnost socijaldemokracije u BiH, kaže:

“Objektivno ima manjih stranaka koje imaju cilj i misiju da pokušaju održati, vratiti socijaldemokraciju njenom ishodištu, njenoj izvornoj ideji, vratiti socijaldemokraciju običnom čovjeku.”
XS
SM
MD
LG