Dostupni linkovi

Britanska policija spriječila teroristički napad


Specijalne jedinice britanske policije za borbu protiv terorizma upale su jutros u 4 sata po lokalnom vremenu u stanove na više adresa u Birminghamu, drugom po broju stanovnika gradu u toj zemlji, i privele ukupno osam osoba.

U priopćenju izdanom tokom jutra, britansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je kako spriječen "ozbiljan teroristički napad", te da su uhapšene osobe privedene pod sumnjom da su "naredile, pripremale i organizirale terorističke akcije". Hapšenje je izvedeno u skladu s odredbama zakona o borbi protiv terorizma, objavio je Home Office.

Potvrđeno je da je jutrošnja akcija izvedena nakon višemjesečnog praćenja aktivnosti ove skupine, te da je više stanova i poslovnih prostora u nekoliko birminghamskih četvrti zapečaćeno u interesu daljnje istrage.

Službeno objavljenih pojedinosti o karakteru navodnog napada još uvijek nema, ali "izvori bliski istrazi" u kontaktima s britanskim medijima, otkrili su osnovnu zamisao osumnjičenih.

Da je provedena, teroristička akcija bila bi zastrašujuća, tvrde ovi izvori. Uključivala bi otmicu, mučenje i pogubljene otete osobe ritualnim odrubljivanjem glave. Smaknuce je trebalo biti snimljeno kamerom, a snimka postavljena na jednu internetsku stranicu, po uzoru na već ustaljenu praksu koju u ovakvim slučajevima provode različite militantne skupine u Iraku. Otmičari nisu planirali postaviti bilo kakave zahtjeve kao preduvjet za oslobađanje taoca čiji je identitet poznat i koji se od jutros nalazi pod zaštitom policije, tvrde isti izvori.

Otmica je imala za cilj video-pogubljenje, koje protagonisti takozvanog pokreta međunarodnog džihada smatraju moćnim sredstvom za buđenje i mobilizaciju sljedbenika.

Terorističke aktivnosti u Velikoj Britaniji, nakon 11. septembra 2001. do sada su, po pravilu, uključivale izvođenje ili pripremu samoubilačkih bombaških napada, te financijsku i logističku potporu militantnim skupinama u Iraku i Afganistanu.

Priprema navodne otmice i snimanog ritualnog pogubljenja koje bi bilo postavljeno na internet, sugerira da teroristi mijenjaju taktiku, tvrde policijski izvori.
Očekuje se da tokom dana policija službeno objavi više pojedinosti o ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG