Dostupni linkovi

Unutrašnje pretnje bezbednosti veće od spoljnih


“Glavni nalaz je da su najveće opasnosti za bezbednost naroda Kosova one koje se vezuju za privredu, siromaštvo, više nego one koje smo očekivali i koje su tradicionalne“, izjavio je rukovodilac ovog sektora Majkl Pejdž, ističući da su pretnje za bezbednost izvana manje od unutrašnjih.

U izveštaju se ističe da Kosovo treba da ima oružane snage i ministarstvo odbrane i da treba da se rasformiraju postojeće nelegalne obaveštajne službe političkih partija.

“Naša je preporuka je da, dok se ne formira nova odbrambena snaga, postoje dve organizacije sa zajedničkom komandom - Kosovski zaštitni korpus i Odbrambene snage. Mi predviđamo da se pripadnici Kosovskog zaštitnog korpusa transformišu u novu odbrambenu snagu Kosova. Nakon što odbrambene snage postanu profesionalna vojska Kosova, predviđamo da se Kosovski zaštitni korpus rasformira. Za one pripadnike Korpursa koji ne mogu da se priključe OSK, koji to ne žele ili ne ispunjavaju određene uslove, treba da im se pomogne u pronalaženju novog posla ili, ako su u godinama, da se penzionišu“, rekao je Pejdž.

U izveštaju se ističe da su etničke tenzije prisutne u tri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom. Odnosi sa Srbijom će, prema Pejdžu, zavisiti od rezultatata pregovora o statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG