Dostupni linkovi

Krenula isporuka novog operativnog sistema


Vindouz Vista je prvi potpuno nov operativni sistem Majkrosofta u proteklih pet godina. Vindouzi pokreću više od 95 odsto kompjutera u svetu, a dugo odlagana verzija je prva posle uvođenja Vindouza EksPI (XP) 2001. godine. Majkrosoft naziva Vistu najvažnijim izdanjem u seriji svojih dominantnih operativnih sistema - od Vindouza 95 koji su se pojavili pre više od decenije. Osnivač i predsedavajući ove kompanije Bil Gejts (Bill Gates):

"Sve postaje digitalno, i platforma koja omogućava ljudima da budu kreativni i prave nove aplikacije – centralni je element koji omogućava da sve buja, napreduje. Dakle, kao što je Windows 95 bio ključni u svoje vreme, tako je Vista od presudnog značaja danas."

Promocija Viste je bila odlagana nekoliko puta da bi se poboljšala bezbednost. U njen razvoj je uloženo 6 milijardi dolara. Pre toga je u novembru prošle godine lansirana biznis verzija, da bi se omogućilo dodatno vreme za poboljšanje Vista programa za masovnu upotrebu. Procenjuje se da će u prvoj godini Vista biti instalirana u oko 100 miliona računara. Najvidnija promena je novi izgled. Vistin "Aero" interfejs koristi 3-D (trodimenzionlnu) grafiku da bi stvorio providne prozore koji naizgled lebde iznad ekrana u pozadini. Druge novine su manje vidljive, kao što su poboljšana sigurnost, dirka za pretragu koja omogućava korisniku da lakše nadje informaciju i nova multimedijska platforma za digitalni video, muziku i slike.

Korporacija Epl (Appl Inc.) naziva Vistu prekopiranom verzijom njenog operativnog sistema Mek OUs Eks Tajger (Mac OS X Tiger) koji je uveo mnoge od tih novina. Proizvodjač iPoda planira da predstavi svoj novi operativni sistem kasnije ove godine. Stručnjaci upozoravaju da će Vista trošiti veliku memoriju i snagu kompjutera. Tako se preporučuju konfiguracije od najmanje 512 megabajta (Mb) memorije (RAM), zatim procesor od jednog gigaherca (Ghz) i 15 gigabajta (Gb) slobodnog prostora na hard disku. Procenjuje se da u ovom trenutku samo 15 odsto kompjutera ima takve karakteristike, tako da će mnogi korisnici morati da kupe potpuno novi računar ako žele da ugrade Vistu. Ričard Doerti (Richard Doherty), direktor jedne od kompjuterskih kompanija u SAD:

"Interfejs izgleda grafički veoma moderno i raskošno. Međutim, to ima cenu. Ako imate novi kompjuter to će izgledati odlično. Međutim, ako pokušavate da ugradite Vistu na kompjuter star 2 i više godina, njegov rad biće dramatično usporen."

Osim toga, kupce može odvratiti i relativno visoka cena novog sistema, koja se kreće od 100 do 400 dolara. Time se objašnjava izostanak redova ispred prodavnica, za razliku od pre 12 godina kada su mnogi čekali satima da kupe Windows 95. Majkrosoftu svakako ne ide u prilog i sve veći broj izvora na Interentu, sa kojih korisnici mogu da skinu razne softvere bez ikakve naknade. To itekako ugrožava primat ove kompanije. Zato Bil Gejts ističe da je Vista otvorena za dodatna poboljšanja:

"To je svakako platforma za inovacije. Mi smo otvoreni za to i već vidimo partnere koji rade sjajne stvari."

I dok se novi program slavi sa fanfarama, njegova piratska verzija se uveliko prodaje na uličnim tezgama u Kini, za tek nešto više od jednog dolara.
XS
SM
MD
LG