Dostupni linkovi

U SAD se smanjuje broj umrlih od raka


Posljednje dvije godine u Americi se smanjuje broj umrlih od raka. Iako brojka od tri tisuće nije velika, znanstvenici smatraju da se ipak radi o pozitivnom i ohrabrujućem trendu. Allen Lichter iz Društva za onkologiju ističe da je Amerika okrenula novi list i da su razlozi pozitivnog trenda višestruki:

“Vjerujemo da je na djelu bolji tretman oboljelih, otkrili smo nove i djelotvorne lijekove. Operacije su uspješnije i manje opasne za pacijenta. Kemoterapijski i radijacijski postupci daleko se sofisticiraniji."

Razvijaju se novi oblici liječenja , a Lichter vjeruje da će se vrlo skoro i kroz najobičniji krvni test moći otkriti tumor u ranoj fazi. Amerikanci su zabilježili smanjenje broja smrti oboljelih od karcinoma debelog crijeva koji je izlječiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi.

Iako je američki zdravstveni sustav jedan od najskupljih na svijetu, Lichter vjeruje kako se mnoge terapije mogu primijeniti i u drugim zemljama svijeta, pa i onima siromašnijima. No i najbolja medicinska oprema i liječničko znanje često je nemoćno pred štetama koje uzrokuje ovisnost o nikotinu:

"Tehnike koje nam stoje na raspolaganju poznate su u ostalim zemljama Zapada i prilično dostupne. No pušenje i dalje ostaje problem u većem dijelu svijeta. Primjerice u nekim državama čak 60 do 70 posto stanovništva puši."

Zanimljivo je da su SAD više muškaraca nego žena odriče nikotina. Rak pluća, kažu u Američkom društvu za tumore, češći je kod slabijeg pola.
XS
SM
MD
LG