Dostupni linkovi

PRAG / BEOGRAD / ZAGREB / PODGORICA


U subotu je u mnogim zemljama obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta – dan proglašen u spomen na 27. januar 1945. kada je oslobođen nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau (Auschwitz)
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je juče usvojila na američki predlog Rezoluciju u kojoj stoji da "bez rezerve osuđuje svako poricanje holokausta, delimično ili potpuno".
U Beogradu je predsednik Srbije Boris Tadić poručio povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da "više nikada ne sme da se dogodi da milioni stradaju samo zato što pripadaju drugoj rasi, veri ili naciji".
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je izjavio tokom komemorativne akademije u Jevrejskoj verskoj zajednici da je holokaust jedan od najvećih zločina, a možda i najveći zločin u istoriji ljudskog roda. "Dobro je da se to ne zaboravi i dobro je da se to nikad više ne ponovi", rekao je predsednik Hrvatske.
Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava je ponovo pozvao povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta na utvrđivanje informacija o tome kako su 1992. Bošnjaci izbegli iz rata u Bosni bili deportovani i predati srpskim snagama u Bosni nakon čega su pobijeni.
XS
SM
MD
LG