Dostupni linkovi

Arbitražom do međudržavnog razgraničenja?


Za nedavnog posjeta Crnoj Gori, hrvatski je premijer Ivo Sanader, uz ostalo, kazao kako Hrvatska i Crna Gora moraju osnovati zajedničku komisiju i riješiti pitanje razgraničenja na Prevlaci. Istodobno iz aktualnih izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića dade se zaključiti drukčije – da s otvaranjem tog pitanja ne treba žuriti, što je ponovio i savjetnik hrvatskog predsjednika za vanjsku politiku, Tomislav Jakić:

„Čini mi se da je u ovom trenutku apsolutno preuranjeno spekulirati o bilo kakvoj arbitraži što se tiče granice kod Prevlake između Crne Gore i Hrvatske. Uostalom i predsjednik Mesić je nedavno vrlo jasno rekao da rješenje koje tamo sada imamo u ovome trenutku zadovoljava obje strane.“

Takav stav hrvatskog predsjednika dao se iščitati i iz njegovih riječi koje je nedavno uputio prvom crnogorskom veleposlaniku u Zagrebu, kad je istakao kako privremeni režim na Prevlaci, potpisan u prosincu 2002. godine, za sada zadovoljava obje strane, te da nema nikakve potrebe to pitanje u ovom trenutku na bilo koji način zaoštravati.

Hrvatski ekspert za granice, Hrvoje Kačić, smatra međutim da pitanje granice na Prevlaci treba odmah otvoriti i trajno riješiti, a da li pregovorima ili arbitražom, tek će se vidjeti:

„Ako bude razuma, savjesnog ponašanja i struke, onoga što je bitno za obje strane, vjerujem da se može pronaći kompromisno rješenje.“

Kačić smatra da je kopneni dio granice apsolutno riješen i da se više ne može osporavati, te da ostaje jedino utvrđivanje granice na moru:

„Nema obale na svijetu da država, čiji je to teritorij, nema i adekvatan prostor uz samu obalu na moru. To je ono što moraju naši susjedi apsolvirati, s tim da Hrvatska treba respektirati potpuno slobodnu plovidbu crnogorskim brodovima za ulaz i izlaz iz Boke Kotorske. Ne može se država odricati svog teritorija jer to dno na moru može biti bogato i plinom i naftom.“

I akademik Davorin Rudolf smatra da nakon osamostaljenja Crne Gore treba napraviti trajni ugovor o razgraničenju. U izjavi crnogorskog eksperta za međunarodno pravo, profesora Nebojše Vučinića, kako „nije nerealno da se razgraničenje na Prevlaci riješi i arbitražom“, Rudolf ne vidi ništa sporno:

„Granica se mora utvrditi ugovorom, ne može jednostrano. A prije svakog ugovora potrebni su pregovori u dobroj vjeri.“

Da li očekujete probleme u tim pregovorima?

„Mislim da ne bi trebalo biti problema i vjerujem da hrvatski i crnogorski stručnjaci mogu naći rješenja koja će biti u skladu sa međunarodnim pravom i interesima obiju država, a ako pregovori ne bi uspjeli, onda je civilizacijski način rješavanja spora pred nekim međunarodnim sudskim tijelom, koje donosi odluku obveznu za obje države.“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG