Dostupni linkovi

Evropa ili samoizolacija?


Građani:

“Generalno, izbore su dobile reformske snage demokratskog bloka.“

“Definitivno je da su I dalje su jake snage u ovoj zemlji koje vuku Srbiju dalje od Evropske unije.”

“Teško pitanje, osećam da će i dalje biti sve po starom.“

“Ja mislim da je proevropska pobedila i da nema bojazni od povratka unazad.“

“Ne volim što je Toma Nikolić najviše glasova dobio. Kada će naši da idu u Evropu? Nikad, kad je on tu.“

“Ja mislim da je pobedila proevropska Srbija u svakom slučaju.“
“Sigurno je da je pobedila evropska Srbija, ne radikalna.”

“Pa, nije izbore dobio niko!”

Slične nedoumice, koje smo zabelezili u razgovoru sa pojedinim građanima Srbije, provejavali su i u prvim komentarima svetkih medija. Prvi izbori otkako je nestala nefunkcionalna zajednica Srbije i Crne Gore, odnosno otkako je Srbija nezavisna država, prvi po usvajanju novog Ustava i prvi nakon smrti Slobodana Milosevića, pokazali su da je ultranacionalistička Srpska radikalna stranka najjača politička partija, ocena je nekoliko zapadnoevropskih medija.

Već dan kasnije i u svetsklim medijima preovlađuju pozitivni tonovi, a strani zvaničnici pozdravili su demokratski i evropski put Srbije. Pobedu proevropske Srbije vidi i Jelica Minić, stručnjak za evropske integracije:

“Ipak je pobedila evropska Srbija, ali stranke proevropske i reformske orijentacije to ne treba da doživljavaju kao preveliku pobedu, jer mislim da jedan značajan deo biraca je glasao protiv povratka na neka Miloševićeva vremena, a ne toliko zato što je oduševljen ili ubeđen u politiku i programe proreformskih, proevropskih stranaka. Dakle, kao I na vecini izbora koje smo imali do sada, jedan značajan deo birača nije glasao za, nego je glasao protiv povratka na neku situaciju iz devedesetih koje nude stranke koje smo iz tih vremena nasledili.”

Po reditelju Gorčinu Stojanoviću, na proteklim izborima postoji samo jedan vidan napredak – uspeh Demokratske stranke:

“Oni se mogu radovati, ali se ne mogu dovoljno radovati, jer ne mogu bez Kostunice sastaviti Vladu. Dakle, neka vrsta agonije se nastavlja, a ono što je najveći poraz za mene je to šo se, bez obzira na veliku izlaznost i sve što se dešavalao, nije smanjilo učešće Radikala na političkoj sceni Srbije. Naravno, niko nije pomislio da će oni osvojiti vlast i oni vrlo dobro znaju da nema teorije da ikada stignu do 50 odsto, pogotovo što vreme više odmiče, tako da se oni odriču vlasti, a zapremaju jedan veliki deo političke scene i to je vrlo opasno.”

Ipak, na pitanje - jesu li u Srbiji pobedile proevropske ili one suprotne, izolacionalističke snage, sasvim sigurno, najbolji odgovor daje sama matematika. Zoran Lučić, CESID:

“Zbir Radikala i SPS-a nama je uvek u poslednje dve godine, dakle gornji maksimum koji oni mogu da osvoje, je 1,4 miliona. Toliko su oni osvojili, u krajnjoj liniji, i pre tri godine.”
XS
SM
MD
LG