Dostupni linkovi

Nedopustivo je kašnjenje u formiranju vlasti


Centri civilnih inicijativa Transparency International iz Banje Luke i ALDI iz Goražda upozoravaju kako svaki dan kašnjenja u formiranju vlasti i donošenju budžeta predstavlja dan kašnjenja u reformama u zemlji. Potpuno neodogovorno prema građanima, glasačima koji su tim vlastima i dali legitimitet, konstatuju ove tri nevladine organizacije. Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa:

„Situacija danas nije ništa bolje nego što je bila jučer, što je bila prošle godine, čak je gora. Dakle, broj nezaposlenih, situacija u socijalnoj politici, u zdravstvenoj politici, u pitanjima mladih, u obrazovanju su pitanja koja nisu još uvijek došla na red usljed tih političkih prepucavanja.“

Za 116 dana od izbora formirana je samo vlast u RS-u i donesen budžet jedino u ovom entitetu. Nevladine organizacije taj su budžet pozitivno ocijenile, tim više što su uvažene i neke njihove primjedbe. Navode kako je 57,5 miliona iz budžeta RS-a iskorišteno upravo za ono što su nevladine organizacije ocijenile prioritetima u svojoj Građanskoj platformi. Ljubinko Leković iz Transparency Internationala:

„Što se tiče ovih 57,5 miliona ili 37, 9 procenata ukupnog povećanja koje je u odnosu na 2006. godinu, značajno je da je veliki dio tog novca otišao u oblast poljoprivrede, u oblast nezaposlenosti, problematike mladih, obrazovanja, penzionera. Inače, RS je imala značajno povećanje budžeta između 2005. i 2006. godine, nešto oko 8,7 miliona. Sada se radi o iznosu od 18,2 miliona, što je veoma značajan iznos i smatramo da je to dovoljno da se da nekakav inicijalni, pokretački impuls poljoprivredi RS-a, odnosno razvoju domaće proizvodnje.“

Podsjetimo, Građansku platformu, u kojoj se navodi šta bi to vlasti u BiH morale prioritetno rješavati, podržalo je prošle godine potpisivanjem peticije pola miliona građana u BiH.
XS
SM
MD
LG