Dostupni linkovi

Srbija je na pravom putu


Kao što se i očekivalo, Radikalna stranka je izašla kao najjača pojedinačna partija, ali ipak, više od dve trećine svih mesta u Parlamentu pripašće demokratskim snagama i u zbog toga vidim vrlo povoljne uslove da se u Srbiji formira Vlada koja će zemlju voditi evropskim putem, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Steinmayer. Da li je saglasna sa ovakvom ocenom, upitali smo Doris Pack, predsednicu Odbora Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom.


PACK:
Da, sa time se potpuno slažem. Veoma me raduje što Radikali sa izbora nisu izašli jači, što su osvojili ispod 30 procenata. To je dobar znak za Srbiju, koji pokazuje da je na pravom putu. Sada mogu samo da se nadam da će demokratske partije uspeti da se usaglase i formiraju novu Vladu.

RFE:
Upravo formiranje Vlade čini se da će biti prilično tvrd orah. Može li doći do toga da Evropska unija izvrši pritisak na Srbiju da što pre formira Vladu?

PACK:
Mislim da ne treba da radimo kostisteći pritiske. Srbi su dovoljno odrasli i oni sami treba da vode svoju politiku, formiraju svoju Vladu. U njihovom je pre svega interesu - a naravno i u našem bi bilo - kad bi taj posao išao brzo. Međutim, pogledajte Austriju – njima je trebalo tri meseca da formiraju Vladu. Dakle, ne želim da budem učiteljica. Političari Srbije su dovoljno zreli, tako nešto im ne treba.

RFE:
Nova Vlada će uskoro ugledati Ahtisarijev predlog za budući status Kosova. Da li će taj dokument destabilizovati Vladu i ojačati Radikalnu stranku?

PACK:
Ja u to ne verujem. Problem Kosova je sve vreme na dnevnom redu. Da je to toliko smetalo građanima Srbije, sigurno bi mnogo više glasova dali Srpskoj radikalnoj stranci. Demokratske stranke moraju sada prvo da formiraju Vladu, a onda da se suoče sa rešavanjem problema statusa Kosova kada Marti Ahtisari obelodani svoj predlog. Ne želim ovom prilikom da se upuštam u bilo kakve prognoze. Biće teško, ali mislim da ćemo doći do rešenja koje će biti zadovoljavajuće i za Srbe i za Albance. Poslednje je vreme da se građani Srbije okrenu ka budućnosti. Mladost Srbije zaslužuje da sve njene političke snage rade i u interesu i u pravcu te budućnosti.

RFE:
Kakvo je raspoloženje u Evropskoj uniji: da li će se pregovori sa Srbijom nastaviti pre isporučivanja Mladića Haškom tribunalu?

PACK: U to ne verujem. To je jedan od uslova koje je Evropska unija postavila. Kad bih se ja pitala, postavila bih taj uslov za sam kraj pregovora i potpisivanje sporazuma, ali to ne zavisi od mene. Vezano je za neke druge principe. Smatram, međutim, da demokratski izabrane partije sada imaju ogromnu podršku građana, što je najbolji dokaz da je narod Srbije privržen demokratiji, Evropi i Evropskoj uniji i da većina građana to raspoloženje neće promeniti ni kad Mladić bude izručen. To daje novoj Vladi mandat da taj posao izručenja obavi, a da ne rizikuje da preokrene raspoloženje većine prema sebi.

RFE:
Ove ima spekulacija da u Ahtisarijevom dokumentu o statusu Kosova ne cirkuliše reč “nezavisnost”. Imate li Vi ikakvih indicija o tome?

PACK:
Ne, nemam. Nemam nijednu informaciju više nego Vi. Znam da svi spekulišu, ali to je uvek tako kad su u pitanju sadržaji zaodenuti tajnom. Mislim da ćemo morati da sačekamo još jedno 14 dana – a možda i 4 sedmice – kako bismo saznali šta Marti Ahtisari predlaže.
XS
SM
MD
LG