Dostupni linkovi

BEOGRAD


U Srbiji su u tijeku izbori za Skupštinu Srbije, na kojima pravo glasa ima 6.653.851 birača. Oko 160 stranih promatrača nadgleda rad izbornih komisija, a od toga oko 50 su predstavnici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju.
Republička izborna komisija je objavila da je do 14 sati glasalo je 30,5 posto birača. Prema izvorima Centra za slobodne izbore i demokratiju do tog vremena je glasalo 30,9 posto građana.
Pravo glasa koriste i državljani Srbije koji žive u inozemstvu.
Strane novinske agencije ističu da se za 250 mjesta u Skupštini natječe 20 političkih grupacija koje se rangiraju od ultranacionalističkih do demokratskih i pro evropskih snaga.
Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji bit će poznati večeras nekoliko sati poslije zatvaranja biračkih mjesta, a konačni rezultati moraju biti objavljeni najkasnije do 25. siječnja.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG