Dostupni linkovi

Radikalima najvše glasova


RSE (agencije)

Cenzus su prešle i stranka G17 plus sa osvojenih 6,79 odsto glasova, koalicija LDP-GŠ-SDU-LSV sa 5,33 odsto glasova i Socijalistička pratija Srbije 5,64 odsto glasova.

Predstavnici RIK-a su naveli da je na 68,08 obradjenih biračkih mesta u Srbiji glasalo 60,55 odsto birača.

Rezultati stranka i koalicija manjina: Savez vojvodjanskih Madjara - Jožef Kasa osvojio je 1,57 odsto, Koalicija Lista za Sandžak – dr Sulejman Ugljanin 0,91, Unija Roma Srbije - dr Rajko Djurić 0,42, Koalicija Albanaca Preševske doline 0,41, Koalicija Madjarska sloga - Andraš Agošton - dr Pal Šandor 0,41 i Romska partija - Šajn Srdjan 0,39.

Cenzus nisu prešli Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić (1,77), Srpski pokret obnove (3,38), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) - dr Jovan Krkobabić - Socijademokratska partija - dr Nebojša Čović (3,08) i izborna lista Branko Pavlović - "Zato što mora bolje" (0,38).

Prema saopštenim podacima, cenzus nisu prešli Koalicija Vojvodjanske partije - mr Igor Kurjački (0,21), Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić (0,04), Demokratska zajednica Srbije - dr Obren Joksimović (0,13) i Socijaldemokratija - Nenad Vukasović (0,12).

* * * * *

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić sinoć da će DS u pregovore o sastavu nove vlade ući sa zahtevom da ima premijera i najavio da će već sutra početi konsultacije o formiranju nove vlade.

Tadić je izrazio zadovoljstvo jer je DS osvojila izmedju 920.000 i 960.00 glasova što je najviše do sada, i dobila 65 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. To je najveći broj glasova za jednu demokratsku stranku od uvodjenja
višestranačja u Srbiji do danas, rekao je Tadić. On je naglasio da su na izborima sve stranke preoevropske demokratske
orjentacije zajedno dosegle dvotrećinsku većinu u budućem parlamentu što je, kako je ocenio, veoma važan signal koji će
Srbija poslati Evropi i svetu.

Tadić je istakao da je sada potrebno što pre formirati vladu i dodao da će kao predsednik Republike imati ulogu da poveri mandat onom političaru koji će biti u stanju da sastavi većinu u parlmentu:

"Potrebno je formirati vladu u što kraćem roku, da bi iskoristili političko vreme koje je pred nama. Nemamo vremena da čekamo, naša poruka da život ne može da čeka je istinita."

On je dodao da je siguran da je DS preuzela lidersku poziciju u demokratskom bloku i da će DS u pregovore ući ući sa zahetvom da ima mesto premijera. Predsednik DS je kazao da je spreman na saradnju i sa Liberalno-demokratskom partijom i sa Demokratskom strankom Srbije, pod uslovom da te stranke prihvate principe za koje se zalaže DS - bolji
život gradjana i ulazak u EU:

"Vrlina je u praštanju i DS je spremna da zaboravi sve loše tonove kako bi što pre ušli u formiranje nove vlade."

Upitan da li bi mesto mandatara prepustio nekoj drugoj stranki, ako pregovori ne bi išli dobrim tokom, Tadić je odgovorio:

"Čini mi se da ne bih".

Tadić je kazao i da su izbori protekli u tonu boljem nego prethodnih godina, ali ne idealnom.
XS
SM
MD
LG