Dostupni linkovi

Olujno nevrijeme još traje


Protekla noć u velikom dijelu Evrope bila je i više nego vjetrovita. U nekim područjima vjetar je dosezao brzinu orkana, čak preko 200 kilometara na sat. Dvanaest ljudi poginulo je u Velikoj Britaniji, žrtava ima i u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj i Francuskoj. Većina smrti uzrokovano je padom drveća, krovova, zidova. Među poginulima ima i djece, te vatrogasaca koji su u najkritičnijim trenucima pokušavali pomoći drugima. U Češkoj je jedan tridesetogodišnjak poginuo dok je njegova vatrogasna jedinica uklanjala drveće sa ceste. Jedno je palo na mladog čovjeka i usmrtilo ga.

I u Poljskoj su sve jedinice za izuzetne okolnosti bile na terenu. Bartosz Deberny vatrogasac iz mjesta Gliwice:

"Bilo se izuzetno teško nositi za svime, jer nesreća je stizala jedna za drugom. Cijelo vrijeme bili smo na terenu, ali pomagao nam je i jedan broj dobrovoljaca."

Promet je bio otežan u gotovo cijeloj Evropi, od Velike Britanije do Češke. Stotine cesta je bilo zatvoreno, gotovo prekinut željeznički promet u Nizozemskoj i Njemačkoj, vlakovi se nisu kretali između Njemačke i Češke, većina graničnih prijelaza između ove dvije zemlje bili su zatvoreni. Zatvoren je i novouređeni glavni kolodvor u Berlinu zbog pada čeličnog stupa teškog gotovo dvije tone. Na sreću, nije bilo žrtava. Glasnogovornica Njemačke policije Steafaine Kuhn:

"Čeličin stup se odlomio sa jugozapadne fazade glavnog kolodvora. Zbog sigurnosti putnika, policija je zatvorila stanicu i evekuirala putnike."

Većina aerodroma obustavila je letove, luke u kanalu La Manche također su bile zatvorene. Brojna domaćinstva ostala su bez električne energije. U Češkoj, primjerice, više od milijun domova je bilo bez struje. Diljem Evrope postepeno se otklanjaju posljedice orkanskog nevremena.

Iako vjetar i dalje puše, slabijeg je intenziteta. Zahvatio je Mađarsku i Austriju, a meteorolozi predviđaju da će slabiti kako se bude kretao dalje prema istoku, Ukrajini i Rusiji.
XS
SM
MD
LG