Dostupni linkovi

Borba za mjesta u Savjetu za evropske integracije


Osim Pokreta za promjene i Srpska lista i Socijalistička narodna partija zainteresovane su za učešće u radu crnogorskog Savjeta za evropske integracije, tako da nije izvjesno kome će od predstavnika opozicije pripasti mjestu u Savjetu koje su do sada činili samo državni zvaničnici: predsjednici Republike, Skupštine i Vlade Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Željko Šturanović, potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović, rektor Univerziteta Ljubiša Stanković, predsjednik Crnogorske Akademije Nauka i Umjetnosti Momir Đurović, te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Mladen Vukčević i Ratko Vukotić. Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević kaže da je u razgovorima sa šefom države i Vlade dobio zeleno svijetlo za učešće predstavnika opozicje u Savjetu, ukoliko obezbijedi podršku ostalih opozicionih stranaka:

„Ja sam iskazao interes moj lično i Pokreta za promjene da bi htjeli da damo svoj doprinos evropskim integracijama. Praktično sada opozicione partije bi trebalo da se dogovore ko će u ime njih predstavljati opoziciju u tom Savjetu.Ja ću ovih dana uputiti pismenu inicijativu predsjedicima opozicionih partija da podrže moju kandidaturu za to mjesto. Ukoliko bude političke volje ja sam siguran da bih ja taj posao obavljao efikasno“.

Ulazak predstavnika opozicije u Savjet za evropske integracije, prema riječima Medojevića, omogućio bi da rad tog tijela bude otvoreniji za javnost i građane, da bi se znalo koji dio puta ka integracijama je pređen i šta još predstoji, a lider Pokreta za promjene bi insistirao i da se dio procesa u najvećoj mogućoj mjeri prebaci na parlament. Međutim, samo su predstavnici Narodne stranke i Demokratske srpske stranke iskazali spremnost da nakon što dobiju zvaničan zahtjev podrže kandidaturu Medojevića. Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović:

„Hoćemo, nema nikakvog razloga, čim to dobijemo u principu ili u načelu, bolje rečeno, nema nikakvih razloga da Narodna stranka ne pruži tu podršku“.

Lider Demokratske srpske stranke Ranko Kadić:

„Možda bi bilo bolje da smo dobili taj njegov zahtjev, pa o tome se izjašnjavali, ali u ime dobre opozicione saradnje nemam ništa protiv da on bude u taj Savjet ako pokazuje neko interesovanje“.

Dvije jače opozicione stranke, Srpska lista i Socijalistička narodna partija, koja je i koalicioni partner narodnjaka i DSS-a, nijesu spremne da podrže Medojevićevu kandidaturu, jer smatraju da to mjesto pripada njihovim predstavnicima. Dobrilo Dedeić, poslanik Srpske liste:

„Srpska lista smatra da to mjesto pripada predsjedniku Srpske narodne stranke i lideru Srpske liste. Pretpostavljam da će poslanički klub Srpske liste insistirati na tome da Andrija Mandić bude predstavnik opozicije u tom tijelu“.

„Republika“ je danas objavila da je bivši predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović takođe zainteresovan za mjesto u Savjetu za evropske integracije, te da je sadašnji lider Srđan Milić o tome uoči Nove godine razgovarao sa predsjednikom Vlade Željkom Šturanovićem od čijeg se jesenjeg imenovanja na premijersku funkciju Savjet još nije sastajao. Ne želiće da špekuliše imenima, portparol Socijalističke narodne partije Miomir Vojnović, samo je iznio argumente zbog kojih ta stranka vjeruje da mjesto opozicionog kandidata u Savjetu treba da pripadne njima:

„Socijalistička narodna partija je prva u Crnoj Gori na svom kongresu februara 2005. godine donijela Deklaraciju o evropskim integracijama. Zatim je tu Deklaraciju predložila Skupštini Crne Gore koja je, podsjećamo, uz usaglašavanja sa ostalim parlamentarnim partijama, maja 2005.godine i usvojila taj dokument. Takođe ću podsjetiti da je upravo sadašnji predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, kao tadašnji poslanik, bio predlagač ovog dokumenta“.

Imajući u vidi ovakve stavove koji nagovještavaju da se opozicija po svemu sudeći neće lako dogovoriti oko zajedničkog kandidata, Ranko Kadić, predsjednik Demokratske srpske stranke, je upozorio:

„Samo da se jedna stvar ne desi: da opet vlast ne baci kosku među opozicionim strankama, da se nadgornjavaju i ne daj Bože da počne neko optuživanje i svađanje. Jer to vlast upravo želi“.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG