Dostupni linkovi

Rezolucija protiv predsednikovog plana


U ovom dokumentu se ne poziva na povlačenje već oko 130.000 raspoređenih američkih vojnika u Iraku, ali se naglašava da bi trebalo što hitnije prebaciti odgovornost za očuvanje bezbednosti na vlasti u Bagdadu. Demokrata Džozef Bajden (Joseph Biden), predsednik senatskog komiteta za spoljne poslove, jedan je od inicijatora ovog dokumenta:

"U Rezoluciji se ističe ono oko čega se mnoge naše kolege, i Demokrate i Republikanci slažu – da je produbljivanje američkog vojnog angažmana u Iraku povećanjem broja naših vojnika – greška."

Osim Demokrata, ovaj dokument su podržala i dva senatora iz Bušove Republikanske partije – Olimpija Snou (Olympia Snowe) i Čak Hejgel (Chuck Hagel), koji odavno kritikuje američki angažman u Iraku:

"Smatram da je opasno neodgovorno nastavljanje politike kojom se američki životi stavljaju u središte međuverskog i građanskog rata. To je pogrešno."

Ova Rezolucija nije obavezujuća za američkog predsednika, ali ako bude usvojena to će biti dodatni pritisak na njega iz Kongresa, u kojem odnedavno većinu imaju opozicione Demokrate. Iako se Kongres, prema ustavu SAD-a, ne može mešati u način na koji predsednik vodi rat, raspolaže instrumentima za uskraćivanje sredstava za njegovo finansiranje. Istovremeno, pojedini senatori, uključujući i potencijalnog demorkatskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton (Hillary Clinton), najavljuju inicijativu za smanjenje Bušovih ovlašćenja za vođenje rata, koja je dobio nakon terorističkih napada 2001. godine.

Ova Rezolucija dolazi u trenutku i kada se prema istraživanjima javnog mnjenja oko 70 odsto američkih građana protivi slanju dodatnih trupa u Irak. Međutim, portparol Bele kuće Toni Snou (Tony Snow) je izjavio da predlog ove Rezolucije neće uticati na Bušov plan, dodajući da "predsednik ima obaveze kao vrhovni komandant". Buš je svoju nameru opravdavao i u ponedeljak u intervjuu nacionalnoj televiziji:

"Stvari se menjaju, drugim rečima ja ne šaljem trupe tamo gde ne mogu da poboljšaju situaciju."

U međuvremenu, irački premijer Nuri al-Maliki je izjavio britanskom Tajmsu (The Times) da SAD mogu drastično smanjiti broj svojih vojnika u narednih 3 do 6 meseci ukoliko adekvatno opreme iračku armiju. S druge strane, SAD se pribojavaju da bi njihovo najmodernije oružje moglo da na taj način završi u rukama verskih milicija u Iraku.

Senat će razmatrati pomenutu Rezoluciju sledeće sedmice. Za utorak je predviđeno i Bušovo obraćanje naciji.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG