Dostupni linkovi

Njemačka će ponuditi plan rješavanja ustavne krize


Do kraja manadata na čelu Europske unije, polovicom ove godine, Njemačka će izići s planom rješavanja ustavne krize u Uniji, izjavila je danas u Strasbourgu kancelarka Angela Merkel, te upozorila kako će Europa dozivjeti "povijesni poraz" ako se taj proces uspješno ne okonča do proljeća 2009. godine. Govoreći pred zastupnicima Europskog parlamenta, kancelarka Merkel je ponovila da sadašnja pravila ne omogućavaju daljnje širenje Unije:

"Znamo da se prema postojećim pravilima Unija ne može širiti niti može donositi potrebne odluke. Moramo imati jasno određene ovlasti, kako Unije, tako i država članica, a postojeća pravila moraju biti prilagođena novim uvjetima ukoliko Europska unija želi opstati."

Dok se to ne dogodi, umjesto članstva, zemljama zainteresiranim za ulazak u Uniju bit će ponuđena kvalitetna alternative:

“Naša politika prema susjedima je razumna i privlačna alternativa punopravnom članstvu u Uniji. Tokom njemačkog predsjedanja pokušat ćemo dodatno razviti takvu politiku, osobito prema crnomorskim i zemljama središnje Azije.”
Nakon što su francuski i njemački birači na nacionalnim referendumima odbacili europski ustav, koji je trebao zamijeniti postojeće ugovore i osigurati nesmetano djelovanje europskih institucija u proširenoj Uniji, ona je ušla u najveću krizu od svog osnutka.

Njemačka će tokom svog predsjedanja pokušati postići kompromis o onome što se može izostaviti ili promjeniti u sadašnjem tekstu ustava kako bi on postao prihvatljiv zemljama koje ga još nisu ratificirale, te pri tome voditi računa da uvedene izmjene teksta i dalje ostanu prihvatljive za 18 europskih zemalja koje su ga već potvrdile. Očekuje se da će njemačko predsjedništvo Unije u junu izići s preciznim kalendarom koraka prema kojem bi se cijeli proces donošenja novog europskog institucionalnog okvira dovršio do proljeća 2009. godine.

U programskom govoru u kojem je iznijela prioritete predstojećeg predsjedanja Unijom, njemačka se kancelrka zauzela za uspostavu tješnjih gospodarskih veza sa Sjedinjenim Državama i za ukidanje postojećih transatlantskih trgovačkih barijera, te naglasila da je Europskoj uniji potrebno i stabilno partnerstvo sa Rusijom:

“Kažemo jasno i otvoreno: s Rusijom nam trebaju odnosi u koje se možemo pouzdati. To je jedini način na koji se može graditi povjerenje. No, istodobno, ne možemo ignorirati stanje u ruskim medijima, društvu ili odnose te zemlje sa susjedima."

Merkel je potvrdila kako će uložiti dodatne napore za očuvanje glavnog temelja na kojem je stvorena i na kojem opstaje Europske unija – koncepta slobode pojedinca:

“Sloboda svakog pojedinca da slobodno iskaže svoje mišljenje, čak i ako se ono ne sviđa drugima. Sloboda svakoga da vjeruje, odnosno da ne vjeruje. Sloboda poduzetništva, sloboda umjetnika da stvaraju svoja djela onako kako to žele. To su sve slobode koje su Europi neophodne kao zrak koji udišemo."
XS
SM
MD
LG